160 година цркве у Врелу

Врело Црква Преноса моштију Св. Оца Николаја у Врелу код Уба прославила је 7. септембра значајан јубилеј - 160 година постојања. Њу многи називају правом лепотицом и својеврсним обележјем овога краја, која се, због своје монументалности, види из готово свих крајева Тамнаве. Архитектура, раскошан иконостас, фрескопис и инфраструктурна уређеност црквене порте, карактеристике су које на свакога остављају снажан утисак. Иначе, у овом питомом тамнавском месту, традиција је да се за храм даје „шаком и капом", те су, у том погледу, и црквене свечаности овде посебан догађај.

Свету Архијерејску Литургију, уз саслужење бројног часног свештенства и преподобног монаштва из неколико суседних епархија (нишке, шабачке и Митрополије београдско-карловачке), служио је Преосвећени Епископ ваљевски Г. Милутин. Том приликом, у чин презвитера, рукоположен је ђакон Мирослав Новаковић. Због изузетног труда на уређењу цркве и духовном вођењу своје пастве, у чин протонамесника су унапређени свештеници овога храма - о. Небојша Миливојевић, парох врељански, и о. Александар Ћосић, парох таковски.

ВрелоУ свечаној беседи, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин је подсетио окупљени народ на предности поштовања свих Божјих заповести, а нарочито оне која нас позива да седми дан посветимо Богу и служби Њему, те тако добијамо благослов и напредак у свему. „Све што нашим чулима видимо и осећамо и све што имамо, Бог нам је дао. Зато Му треба на свему благодарити и седми дан Њему посветити. Ви, Тамнавци, Богу хвала, имате и где", поручио је Владика Милутин. „Ова црква овде, овако предивно украшена, много говори о народу овога краја, али и њеним свештеницима. Само када се пређе праг овога светога места заборављамо на сва зла, наша и туђа, и сви смо у њој једно, а, као што знате, Бог је глава Цркве своје. Човек који не иде у цркву, сам је себе искључио из заједнице са Христом." Преосвећени Епископ Милутин је поздравио труд верног народа и свештеника око овог светога храма Божјег који, како је нагласио, може стати раме уз раме са било којим саборним храмом, благосиљајући све оне који ће и даље наставити путем ревновања за Дом Господњи.

Није изостао ни културно-уметнички програм у којем су наступали драмски уметници, ваљевски црквени хор „Хаџи Рувим" и културно-уметничка друштва.

За све присутне, а било их је преко хиљаду, приређен је свечани ручак. Поново су се верном народу обраћали Епископ Милутин, свештеници овога храма и Архијерејски намесник тамнавски протојереј-ставрофор Митар Миловановић. Била је то прилика да се у њиховим излагањима још једном резимира о свему урађеном на свеукупној обнови врељанске цркве. У то име, неизоставно су поменута и имена претходних врељанских пароха који су допринели стицању репутације једне од најлепших српских цркава: протојереја-ставрофора Мирослава Петаковића и Драгана Петровића, протојереја Славка Стевановића и почившег протојереја-ставрофора Мирослава Поповића. Како то и доликује, заслужнима су додељене Архипастирске захвалнице и захвалнице ЦО Врело, међу којима се посебно истичу Општина Уб, Црквени одбор овога храма, Милош Поповић из Такова и Велимир Видаковић из Врела.

Свечаност у Врелу само је једна у низу које се ових дана организују на подручју Општине Уб, будући да је у Архијерејском намесништву тамнавском Епархије ваљевске овај месец проглашен месецом духовне културе, a у оквиру којег ће се организовати и разна предавања у којима ће учешћа узети угледна имена српске духовности и културе.

Александар Максимовић

Извор: Епархија ваљевска