175. генерација ђака Богословије Светог Саве у Београду

У суботу, 11. јуна, завршен је богословски испит зрелости за 175. генерацију ђака Богословије Светог Саве. После испита, матурантској прослави присуствовали су Његово преосвештенство викарни епископ Његове светости патријарха Иринеја господин Атанасије Ракита и изасланик Светог архијерејског Синода протојереј ставрофор др Драгомир Сандо.

На свечаном ручку присутнима се обратио професор Александар Јевтић и рекао да да је живео и састрадавао са тим одељењем, делећи успехе и неуспехе, и да очекује да у даљем школовању буду савитљиви као лепе врбе које се надносе над Моравом у његовом крају, то јест да буду отворени за свет који тражи Бога.

Његово преосвештенство епископ Атанасије рекао је да радо долази у ово часно училиште и да од срца честита ученицима подвиг матурирања. Нагласио је да треба да знају да је све саздано због љубави и у љубави, и да су и професори, заједно са особљем, били истрајни и ентузијасти у време тешке транзиције богословија.

Професор др Драгомир Сандо истакао је да је живот перманентна едукација и да сваки човек носи у себи богате садржаје. Добар свештеник, по његовим речима, као и добар професор и лаик верник хришћанин је мајеутичар који порађа оно што је добро у човеку, тј. преображену људску личност у Христу.

Присутнима се обратио и ректор Богословије Светог Саве др Драган Протић који је рекао да је ова школа била и остала њихова кућа и да могу у њу увек да наврате и да је не заборављају јер заборав је оно што прети људском бићу, да се сети славе у којој га је Бог створио.

У име ученика обратио се Синиша Вујасиновић, захвалио се на свим даровима, а посебно на дару богословског знања и сазнања и рекао да ће се увек трудити да преносе вредности Христове науке које су научили у овој школи и да ће она бити ослонац који ће их упућивати на богословско усавршавање у будућности.

Да се подсетимо, Богословију Светог Саве основао је 1910. године Доситеј Обрадовић и поклонио јој зграду коју је добио од Совјета, тадашње српске владе. Она се првобитно налазила код Вуковог и Доситејевог музеја на Дорћолу,а први професор био је Викентије Ракић, најученији човек тог времена. УБогословија се угасила са пропашћу Првог српског устанка, а обновљена је за време Митроплота Петра Јовановића 1836. године. Налазила се на месту где су данас Амбасада Русије и Амбадаса Француске. Ове зграде су порушене у несрећеним ратовима и црквено земљиште је поклоњено овим амбасадама.

Данас се Богословија Светог Саве, најстарија школа у Београду, налази у велелепном здању на Карабурми које је пројектовао архитекта Александар Дероко у стилу византијске и српске дворске архитектуре.

Горан Раденковић