20 година Епархије бихаћко-петровачке

У Недјељу Сабора Срба Светитеља, 12. септембра 2010. године, свечано и величанствено, саборним служењем, духовном академијом и народним весељем, прослављена је Крсна слава Епархије бихаћко-петровачке и 20. годишњица од њеног оснивања (19. мај 1990).

Овом свечаном чину претходиле су многобројне припреме које је водио Организациони одбор на челу са игуманом Сергијем Карановићем.

Позиву Владике домаћина Преосвећеног г. Хризостома одазвали су се Високопреосвећени Митрополит дабробосански г. Николај, Преосвећени Епископи: осечкопољски и барањски г. Лукијан и захумскохерцеговачки г. Григорије, који је послао свог изасланика Преосвећеног Атанасија, умировљеног епископа захумскохерцеговачког. Своје изасланике на ову свечаност упутили су епископи бањалучки и милешевски. Такође, у овом историјском догађају и слављу учествовали су г. Игор Радојичић, Предсједник НС Р Српске, те Државни секретар при Министарству вјера Владе Р. Србије г. Драган Чуровић, Директор секретеријата за вјере Р. Српске г. Јово Турањанин, Федерални Министар г. Велимир Кунић, народни посланик Младен Лонић, многобројни начелници општина и многи други.

Након свете литургије и послужења у просторијама Епископије одржана је Духовна академија и културно-умјетнички програм који су извели Епархијски хор ''Свети Роман Мелод'',  КУД ''Дрвар'' из Дрвара и МВГ ''Пилипенде'', ''Голубић'', ''Рунолист'', те народни гуслари из ГД од Змијања Рајко из Бања Луке. У ревијалном дијелу овог програма учествовало је ''Јандрино Јато''. У склопу Духовне академије о Епархији бихаћко-петровачкој говорили су Епископ г. Хризостом, г. Јово Турањанин и г. Радован Пилиповић.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка