Апостолу Карпу у част

Путнику који се нађе на путу Винковци-Осијек у месту Пачетину у зеленилу старих ораха и разноврсних воћака с леве стране друма указат ће се црква светог оца Николаја која већ више од 250 година говори о постојаности српског народа и српске цркве на на простору источне Славоније.

О дубоким коренима постојаности Срба говоре и стари споменици- стећци у порти цркве светог Николаја који су кажу још из 15 века, када се на том простору налазио и православни манастир Светог Духа. Када смо у старим листинама хтели сазнати нешто више о месту Пачетину дознајемо да сам назив имена Пачетин долази од речи „Пачунта" што значи „трговиште",а говори о томе да је ово место било трговачко-обртнички центар у неким прошлим и давним временима.
У овој Цркви пре шест година десило се и чудно пројављивање милости Божије. Дана 13.маја 2004.године на икони светог Николаја чудотворца појавиле су се сузе мироносице које су непрекидно 17 дана сузиле из очију Светитеља. А вредно је поменути да је у ова Црква и парохија сачувала лепу традицију и молитвену успомену Заветног дана апостола Карпа.

Ове године по први пут од како је Епископ богом чуване епархије осечкопољске и барањске Преосвештени Епископ Господин Лукијан посетио је ово место и учествовао у молитвеном слављу на Заветни дан.

Епископ Лукијан је служио свету архијерејску Литургију уз саслужење протојереја Предрага Азапа, пароха винковачког, протонамесника Љубенка Јовића, пароха бршадинског, и јереја Владимира Недељковића, пароха габошког те протођакона Драгана Сердара.

Преосвећени Владика је говорио о светом апостолу Карпу, поучио вернике како да управимо наш живот овде на земљи. Посебно се Господин Епископ осврнуо на текуће проблеме у нашој Цркви, поготову на просторима Хрватске о оживљеној причи стварања ХПЦ, те рекао да се по цену живота неодричемо свога идентитета, Српства и Светосавља. Чувајмо своју веру, језик, српско писмо и негујемо јер нас је вера одржала и сачувала кроз протекле векове.

После заамовне молитве пререзан је славски колач и благословљено славско жито. Овогодишњи кумови славе и заветног дана били су чланови Спортског друштва „Слога" из Пачетина. Литургији је присуствовао и начелник општине Трпиња Мирослав Палић с сарадницима.

Извор: Епархија осечко-пољска