Бугарска православна црква добила нови Устав

12. децембра ујутру званично је завршио са радом Шести Црквено-народни сабор Бугарске православне Цркве, на коме је донет нови Устав БПЦ, саопштава сајт Двери.Бг. Увече 11. децембра, за време рада Треће сесије Шестог црквено-народног сабора БПЦ делегати свих епархија потписали су текст пројекта новог Устава Цркве, што значи да је дати пројекат утврђен.

Затварајући Сабор Патријарх Максим је изразио захвалност његовим организаторима и учесницима и казао да ће "донете одлуке и документа дати нов допринос историјским напорима наших достојних претходника и савременика који су се преселили у вечност - сабраће архијереја, свештенослужитеља и православних хришћана, који су се трудили у корист Бугарске цркве".

Једна од најважнијих економских одлука које су донете на Сабору је стварање централизованог буџета Бугарске цркве. Он ће се формирати од средстава, које ће издвајати митрополити, и под контролом Светог синода финансираће ставропигијалне манастире, богословије и виша духовна училишта, плате црквнеослужитељима и онима који служе у Митрополији. При томе није утаначено који проценат од својих прихода су митрополити дужни да одвоје за општу касу.

Донете су одлуке о стварању добровољних пензионерских фондова за свештенике као и о употреби свећа које су израђене само у Синодалним производним комплексима.

Бурне дебате је изазвао предлог о стварању општег регистра имовине БПЦ. Неки митрополити су сматрали да такав регистар треба да се састави само на нивоу Митрополије. Већина делегата, међу њима и Патријарх Максим, изгласали су општецрквени карактер регистра, коме ће приступ имати главни секретар Светог синода Епископ стобијски Наум.

Према Благовест.инфо с руског: Марија Живковић

Извор: Митрополија црногорско-приморска