Друго заседање Сабора канонских епископа Северне и Централне Америке

Друго засиједање Сабора канонских епископа Сјеверне и Централне Америке одржано је у Чикагу од 25. до 27. маја, под предсједништвом првојерарха Америчке архиепископије Константинопољске Патријаршије, архиепископа Димитрија. У раду сабора учествовало је 45 архијереја.

Засиједање је отпочело у сриједу ујутро, када је и прочитано писмо Патријарха Српског Иринеја, у коме Његова Светост шаље благослове, најбоље жеље и подршку раду Сабора, молећи разумијевање за одсуство српских епископа који су заузети учешћем у засиједању Светог архијерејског сабора Српске Православне Цркве.

У свом поздравном слову, предсједавајући је поменуо тројицу архијереја који су од прошлогодишњег засиједања уснули у Господу: митрополита Христофора, митрополита Николаја и митрополита Епифанија и пожелио добродошлицу новим епископима.

На прошлогодишњем засиједању у Њујорку основан је Секретаријат, у чији су састав ушли епископи, презвитери, ђакони, лаици и монаси. Епископ Василије, секретар Сабора, представио је резултате рада једанаесточланог Секретаријата током последњих мјесеци, од којих је најважнији стварање тринаест одбора који су неопходни за рад Сабора. Чланови Сабора су једногласно подржали и похвалили рад Секретаријата.

Након тога представљени су извјештаји сваког од тринаест одбора. Нажалост, координатор одбора, преосвећени Максим, епископ Западно-амерички Српске Православне Цркве, чијим су великим трудом основани одбори, није био присутан због поменутих обавеза српских архијереја.

Међу значајнијим резултатима засиједања издвајају се одлуке о служби војног свештенства и раду са младима.

Током дводневног рада међу свим учесницима владао је снажан дух братске хришћанске љубави, који се најјасније огледа у једногласном усвајању свих одлука Сабора.

Извор: Митрополија црногорско-приморска