Духовне свечаности у Сиднеју

Владика Иринеј Светом Литургијом на месту српског Колеџа Свети Сава у сиднејском Варовилу Њихова преосвештенства Епископи аустралијско- новозеландски Г. Иринеј и захумско- херцеговачки Г. Григорије, заједно са свештеницима Српске цркве из Аустралије и Отаџбине, ове недеље су обавили свечани чин освећења темеља прве српске образовне институције у свету. Чин и датум освећења забележени су у тексту свечане повеље коју су затим, увијену и уложену у метални цилиндар и заливену освештаним уљем, владика Г. Иринеј и директор Колеџа протојереј- ставрофор Раде Радан узидали у темељну плочу. - Повеља ће, ако Бог да, остати овде до Христовог другог доласка, казао је овим поводом Епископ Српске Православне Цркве у Аустралији, обраћајући се верницима окупљеним на имању на југозападу Сиднеја.

Владика Иринеј Овај догађај био је, уједно, и најсвечанији тренутак и централна тачка дводневног "Сербфеста" - окупљања овдашњих Срба поводом још једне етапе у развоју јединствене српске школе. Како су и наши људи и њихови гости већ научили од људи који воде овај велики пројекат, сваки корак ближе српској школи претваран је овде у догађај за целу заједницу који са собом носи дубок национални печат са духовним, културним, спортским, фолклорним и другим садржајима. Подсетимо, у вези с тим, да је то био повод да се овде нађу и такве личности као што су Његова Светост Патријарх српски Г. Павле и престолонаследник Александар Карађорђевић, затим принцеза Линда Карађорђевић и више Епископа Српске Цркве из целог света, укључујући и Владику Г. Григорија, чија посета је управо у току.

Владика захумско-херцеговачки Г. Григорије објавио је у суботу увече вест која је овде доживљена као изузетно пријатно изненађење и, чак, чудо какво се досад није догодило. Он је саопштио да је требињска Фондација за духовни и физички развој одвојила из својих средстава 5.000 долара као поклон српском колеџу у Сиднеју. Ово је, колико памте и најстарији досељеници, заиста први пут да Отаџбина, "херцеговачки Епископ из оне његове сиротиње", како је, захваљујући се на овом дару, подсетио Владика Г. Иринеј, финансира велики национални пројекат на развијеном западу.

Владика Г. Григорије уочио је, као гост, а они обично боље виде од домаћих, још једно чудо за овдашње прилике. - Досад, обично кад дођемо у неку земљу у коју је наш народ исељен, из ових или оних разлога, причамо о асимилацији. Али ја, колико видим, ви овде асимилујете друге. - рекао је Епископ из "најјужније српске државе", алудирајући на програм добротворне вечери у коме је добар део извео аустралијски плесни студио "Брент Стреет Кидс", а неколико девојака из групе певало - на српском језику, укључујучи и песму "Ђурђевдан".

Председник Извршног одбора београдске Јубмес-банке, Милан Стефановић, саопштио је да се ова финансијска институција придружује кумовима колеџа. И то је још један пример да дар на релацији између отаџбине и дијаспоре путује смером обрнутим од деценијама уобичајеног.

Колеџ Свети Сава Током вечери, директор Колеџа, прота Раде Радан, обратио се званицама следећим речима: - Ово није донаторска, како би се у савременом српском жаргону данас казало, већ је баш добротворна вечера, у пуном значењу те речи, јер постоји разлика између донаторства и добротворења. Донаторство је, најчешће, мала и једнократна помоћ која се некоме даје. А творење доброг тражи нешто мало више од свих нас. Јер сам Господ тражи више од нас. Коме је више дао, од њега више и тражи. Тражи да добро творимо. Шта значи чинити добро кад је реч о Колеџу? Значи да овај пројекат не тражи од вас донацију или хуманитарну помоћ. Ово је сушински црквени пројекат. И као такав тражи да се чини добро. Врлина хришћанства је помагати сиромашним. А колико ће сиромашнији бити наши наследници, наша деца, унуци, ако остану без свог језика, наследства, културе, вере? Наша деца ће бити сиромашна ако дозволимо да живе у духовном и националном сиромаштву. Овај пројекат Колеџа Светог Саве је живот и нада за нашу децу. Овај пројекат тражи ваша срца и вашу љубав. Одлучите сами хоћете ли на тај начин учествовати у томе, - поручио је прота Радан.

У својој беседи, Владика Г. Иринеј казао је, уз остало, да је за Колеџ "где ћемо учити децу о нашој светосавској православној вери, о нашој славној српској историји, да пишу ћирилицом, да знају ко су и шта су", донесена земља из манастира Грачаница која ће се такође наћи у темељима, па ће "колеџ бити и део косовског предања". - Али, ништа се не може учинити, ако исти тај камен - темељац нисмо положили и у нашим срцима. А тај једини камен - темељац јесте Христос, Бог наш. Без Христа не можемо и не смемо ништа учинити. Јер Христос је онај који нас чека на крају нашег светосавског пута. Ходећи тим путем, слушамо речи Светог Апостола Павла који је говорио онда Јеврејима, као што говори путем Писма и нама данас: Ходите за мном, следите мене, као што ја следим Христа. Он је једини пут који нас води ка животу и у живот.

Дуле Савић!!!У дводневним програмима "Сербфеста" учествовали су фолклорни ансамбли српских црквено-школских и националних организација, локални певачи и оркестри, а одржана су и спортска такмичења, са Дулетом Савићем као почасним гостом коме су скандирали као некад кад је одушевљавао на фудбалском терену.

Сергије Принцип

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска