Духовски понедељак у Стројицама

Познато је да се још од времена када је подигнута прва црква брвнара у Стројицама (1856.г.) Духовски Понедељак посебно прослављао. Служена је света литургија и вршене литије и благосиљани усјеви. Његово Преосвештенство Господин Хризостом Епископ бихаћко-петровачки је доласком на чело Епархије наставио ту стару традицију и редовно богослужио и благосиљао народ и усјеве. Сваке године је било веома молитвено и свечано.

И овог сунчаног Духовског Понедељка звона стројичке цркве су огласила долазак Његовог Преосвештенства Владике Хризостома. Благочестиви Јањани су предвођени свештенством и монаштвом на челу са дјецом у стихарима и народној ношњи прилазили своме Владики да их благослови. У препуној цркви света лиургија је служена уз појање студената богословског факултета са професором мр.Учур Драганом те монахињама из манастира Гомионице. Уз многе парохијане на молитви су присуствовали и директор Секретеријата за вјере у Влади Р. Српске Г. Јово Турањанин, начелник Општине Шипово Г. Душан Малиновић, предсјединик СО-е Шипово Г.Милан Ковач и други.

У својој бесједи Владика Хризостом је честитајући празник поучио побожне Јањане и указао на дејство Духа Светога у Цркви Божијој и силу и снагу благодати Божије. Након литургије обављен је трократни опход-литија. Под стољетним храстом читане су молитве за благослов народа и његових усјева. На крају литије је као круна свему уследило освећење темеља Парохијског духовног Центра - ''Јањска Кућа''.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка