Епископ Јоаким посетио манастир Светог Архангела Михаила у Трескавцу

У недјељу 22. маја тг. када се Црква молитвено сјећа Великог Светитеља Николаја Чудотворца Мирликијског, манастир Трескавац је посјетио Његово Преосвештенство Епископ полошко-кумановски Г. Јоаким (Православна Охридска Архијепископија).

У навечерје овог дана, Епископ Јоаким је стигао у Манастир Трескавац гдје је служена доксологија. Епископа је дочекао намјесник ове свете обитељи протосинђел Варнава и неколико вјерних људи који су дошли у манастир да заједно са Намјесником дочекају драгог и дуго чеканог госта.

Послије доксологије Епископ Јоаким је бесједио са онима који су му пожељели добродошлицу призивајући их савршенијем животу у Христу.

У недјељу, на дан Светог Николаја Мирликијског, Епископ Јоаким је служио Божанствену Литургију уз саслужење протосинђела Варнаве. Велики број вјерних се сјединио са Господом у Светој Тајни Причешћа. Послије Свете Литургије високог госта је поздравио отац Варнава заблагодаривши Богу што је благословио да у овом Манастиру служи Богу али посебно за то што је у овај дан му послао његовог духовног оца да га молитвено подржи.

Отац Варнава је као знак сјећања на боравак Епископа Јоакима у овом манастиру подарио госту икону са честицом моштију Светитеља Филарета (Дроздова), митрополита Московског и вежене покровце за Свету Литургију.

Епископ Јоаким је у повратном слову заблагодарио Богу што га је удостоио овога дана те Преосвештеном Епископу бихаћко-петровачком Г. Хризостому што је благословио његов долазак у посјету Манастиру Трескавцу.

„Спремајте се браћо и сестре сваким својим дахом за Царство Небеско" - позвао је владика све присутне „сабрани око свог Епископа и свештенства припремајте своје душе за Господа".

Послије овог Литургијског славља сусрет је настављен уз трпезу љубави која је спремљена у част доласка Владике Јоакима.

Епископ Јоаким је духовни отац протосинђела Варнаве и то од његовог почетка школовања у Богословији Светог Петра Цетињског на Цетињу 1997.г.Г. и то је остао до данашњег дана. Последњи пут Епископ Јоаким је посјетио Епархију бихаћко-петровачку 2. јануара 2005.г.Г. када је привео монашком постригу и узео молитвеног учешћа у ђаконском рукоположењу оца Варнаве.

Од тога дана па до данас духовна веза Епископа Јоакима и оца Варнаве је јачала а посебно од дана када је руком Епископа Хризостома бихаћко-петровачког, архиђакон Варнава удостојен Свете Тајне Свештенства и сам почео да се брине о душама људи. Много је оних које Епископ Јоаким посредством оца Варнаве исправља на пут Христов. Ова духовна веза одржава се благословом Епископа Хризостома по чијем благослову отац Варнава ради својих духовних потреба одлази код Епископа Јоакима у његово сједиште у Куманову, Република Македонија.

Ово је био необичан и надасве радостан духовни догађај и сусрет у Манастиру Трескавцу који је од овог дана постао богатији за још једно искуство којим ће дуго да живи.

Отац Варнава је замолио Владику Јоакима да у свом календару нађе вријеме у којем ће у току више дана посјетити ове крајеве, Епархију бихаћко-петровачку и манастир Трескавац те провести неко вријеме молећи се овдје и поучавајући потребите духовном животу.

У послијеподневним часовима Епископ Јоаким је у пратњи оца Варнаве посјетио Доњу Градину и Јасеновац те у вечерњим сатима отпутовао у Београд да присуствује даљњем току засиједања Светог Архијерејског Сабора.

Благодаримо Богу што нас је удостоио овог сусрета и заједничке молитве под сводовима овог скромног Манастира!

Извор: Епархија бихаћко-петровачка