Храмовна слава у Ердуту

Ердут Место Ердут је насеље смештено уз Дунав на једном узвишењу које је ретко видети у равној Славонији а познат је као виноградарски крај, с близу 500 ха под виновом лозом и по винарији која производи чувена вина - ердутску грашевину, пинот сиви, траминац, шардоне, зелени силванац, рајнски ризлинг, звеигелт. Први пут се спомиње 1335. године, као Erdö, а у смислу града, 1472. године као Castelum Erdeed. Име Ердута потиче од локалног мађарског назива и значи шумски пут. На бајиру изнад Дунава налазе се остаци средњевековног града из XV века.

Православна црква је посвећена светом архангелу Гаврилу, парохија данас броји нешто више од 40-домаћинстава. Овај садашњи храм је сазидан 1962.године. У суботу 27.јула су мештани Ердута прославили храмовну славу. Свету литургију су служили Јереј Горан Горановић из Оролика и Јереј Зоран Гојић, парох ердутски. За певницом је појао јеромонах Нектарије из манастира Бишња код Дервенте заједно с још двојицом теолога.

Млади парох Зоран је ове године постављен на парохију ердутску, па је заједно с својом супругом Ангелином желио да буде и кум овогодишње славе.

На обред славе, ломљења колача и благослова славског жита пристигли су и свештеници Предраг Азап, Драгослав Шалајић и Миладин Спасојевић.

Гаврило Неколико десетена верника ове мале духовне оазе на обали Дунава осетили духовну радост и сви су били радосни и задовољни. Било је ту неколико генерација од најстарије 78-годишње Војинке Прерадовић, која сваке године долази на Сабор код цркве до најмлађег Гаврила Горановића, ( на слици) којему је тога дана имендан а највише се обрадовао слатком славском житу и појео га је с правим апетитом.

П.Азап