Храмовна Слава у Рути Хилу, Сиднеј

Храмовна слава цркве Св. архиђакона Стефана у Рути Хилу, заштитника српске државе још од доба славних Немањића, прослављена је ове године у изузетном расположењу и атмосфери. У присуству великог броја парохијана и гостију, Њ. Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски Г. Иринеј је служио Свету архијерејску Литургију, са трикратним опходом око храма, и резањем славског колача пред улазом у храм. Саслуживали су прот. став. Милан Збиљић и месни парох прот. став. Србољуб Милетић, са протођаконима Миодрагом Томићем и Жиком Петровићем и ђаконом Бранком Босанчићем.

Пре Свете Литургије, Епископ је рукопроизвео у чин чтеца свршеног богослова Г. Станка Србљанина. Након Свете Литургије, протомајстор иконографије и началник иконографске радионице Св. Лука, огранак из Манастира Жиче, протођакон Миодраг Томић, одржао је предавање о живопису наших раних средњевековних цркава, од Свете Горе у 10. веку, до златног периода изградње цркава у Србији, за време краља Милутина у 14. веку. Дипломирани виолиниста и соло певач, члан хора Београдске опере, Г. Ђорђе Томић, отпевао je стару руску народну песму о дванаест разбојника.

Г. Томић је потом је одржао предавање о црквеној музици, посебно о великом доприносу чувеног композитора Стеванa Ст. Мокрањца. Након предавања, он је, у дуету са Татјаном Милетић, уз пратњу Г. Мирослава Вуковића на гочу, извео сплет старих српских песама са Косова и Метохије и из Србије. Домаћин славе је био Г. Миленко Тодорић, а за идућу годину се ове дужности прихватио председник Грађевинског одбора ове цркве, Г. Радосав Журкић са породицом.
Коло српских сестара је приредило изузетан славски ручак, коме је присуствовао и Генерални конзул Г. Александар Бесарабић са супругом.

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска