Храмовна слава у Ванкуверу

Овогодишња храмовна слава - Спаљивање моштију Светога Саве на Врачару, свечано је прослављена у Српској Православној Цркви Светога Саве у Ванкуверу.

Централна прослава је одржана у недељу, 8. маја 2011. године. Најпре је старешина храма, протојереј ставрофор Мирослав Дејанов, уз свечано и молитвено појање богослужбеног хора Стеван Мокрањац одлужио Свету Литургију. Богослужењу је присуствао велики број српског народа, омладине и деце који су допринели празничној атмосфери.

У склопу Свете Литургије уследила је литија око Светог храма уз појање Тропара Светом Сави. Иза крстоносца, са иконама, барјацима, рипидама и свећама ишли су верници и кумови овогодишње славе Драган и Јелена Ђурђевић носећи славски колач. Након литије и враћања у Свети Храм освећени су славски колач и кољиво.
Уз делење нафора, богослужбни хор Стеван Мокрањац је певао Химну Светом Сави а деца су верницима делила најновији Билтен црквеношколске општине и Васкршње издање црквеног часописа Гласник.

Након богослужења уследио је Свечани славски банкет за који су се побринули кумови овогодишње славе. Након лепог славског ручка послужене су слатке посластице, славска торта, кафа и чај.

У славском весељу уследио је Програм Благодарности ученика Српске православне школе Свети Сава и Фолклорне групе Вук Караџић. Након Господње Молитве и благослова свештеника ученици Светосавске школе су отпевали химну Светом Сави. Затим је све госте поздравио председник црквеношколске општине, Никица Богдановић, који је свима честитао славу и захвалио се учитељицама и деци који су припремили овогодишњи програм. Председник се посебно захвалио учитељицама школе и учитељицама фолклора на успешној претходној години и одличним резултатима рада.

У име Српске Православне Цркве и црквеношколске општине Светога Саве, председник Никица Богдановић је уручио златне плакете Светосавској школи и Фолклорној групи Вук Караџић. Српска православна школа је вредно радила и у протеклој години и све учионице су биле пуне ученика. Настава се одвијала у неколико одељења и наставни план и програм су обогаћени и стандардизовани и уведени су нови предмети. Све је ово допринело квалитетнијој школској настави и повећаном броју уписаних ученика. Златну плакату је у име учитељица Светосавске школе примила катихета Љиљана Тољевић.

Фолклорна Група Вук Караџић је у протеклој години имала низ наступа и концерата и омасовила чланство и имала једну изузетно успешну организовану годину. Фолклорни ансамбли су били изузетно добро припремљени и били су веома активни у промовисању српских народних игара. Златну плакату у уме Фолклорне Групе Вук Караџић је примила председница фолклора Олга Ванчић.

Затим су свим ученицима Светосавске школе уручена школска сведочанства и поклони на крају школске године. Да што више награди децу која су редовно долазила у школу у протеклој години, лепе пакетиће за крај школске године припремила је и спонзорисала кума овогодишње славе, учитељица Јелена Денин Ђурђевић.

Уследила је прелепа приредба на којој су школска деца припремила низ рецитација и песмица које су научили и припремили захваљујући труду и љубави својих учитељица. Деца су одушевила све присутне својим школским програмом. Ансамбли фолклорне групе Вук Караџић су одиграли неколико игара из Србије и пленили су аплаузе својим уиграним и прелепим наступима.

На крају програма кума овогодишње славе учитељица Јелена Денин Ђурђевић се захвалила свим присутним родитељима и гостима и позвала сву децу и омладину да се следеће године упишу у школу и фолклорну секцију.

На сам дан празника Спаљивања моштију Светог Саве на Врачару, у уторак, 10. маја, одслужена је Света Литургија. Након богослужења кума славе је припремила славско послужење.

Било је ово изузетно лепо славље и славски програм. Захваљујемо се свим учесницима програма, и свим родитељима на великом труду у организацији програма и прославе храмовне славе . Велику захвалност дугујемо кумовима овогодишње славе Драгану и Јелени Ђурђевић који су се потрудили да све буде што лепше и свечаније за Храмовну славу. На Многаја Љета!