Издања Епархије канадске на Сајму књига

Јуче су на штанду Издавачког Фонда СПЦ Архиепископије београдско-карловачке у Хали IV Београдског сајма представљена издања Источника, Издавачке установе Епархије канадске.

У току ове године Источник је објавио следеће наслове: Антологија српског песништва - III том, Штап Патријарха Павла - треће допуњено аутора Драгана Лекића, Богу и роду - Спомен поводом 25 година Епархије канадске и Мисли преподобног Авве Јустина. О делима су говорили Рајко Петров Ного, Љубивоје Ршумовић, Драган Лакићевић, Мирјана Булатовић и протојереј-ставрофор Љубомир Рајић.

Издавачка установа Источник је једина издавачка установа у чијем раду и креирању истоименог часописа учествује много познатих и значајних песничких имена из наше земље, што би свакако могао бити пример и другим епархијским издавачким кућама. Између осталог овој Установи је пошло за руком нешто што ниједној издавачкој кући у нашој земљи није: да објави највећу до сада објављену Антологију српског песништва, и то потписану од стране руског писца - професора Андреја Базилевског који је за време последњег рата дошао у нашу земљу да се бави политичким темама, али се брзо, задивљен поезијом и стваралаштвом наших писаца, окренуо писању овог капиталног дела које је издато у три тома. У сваком тому је представљено, на својеврсан начин, по двадесет и пет песника са нашег поднебља.

Говорећи о овој књизи песници, Рајко Петров - Ного и Љубивоје Ршумовић, дозвали су и друге присутне песнике на промоцији, а који су такође завредели место у овој Антологији, па се тако могла чути и реч и песма књижевника Радомира Андрића, Драгана Драгојловића...

Свака представљена књига је изазвала огромно интересовање присутних, а свакако најдирљивији тренутак промоције је било додељивање признања за животно дело Благодарница, Његовом Преосвештенству Владици канадском Г. Георгију. Награду је доделио часопис Збиља а уручио је главни и одговорни уредник овог часописа, Момир Лазић.