Конфернција за штампу поводом празника Преподобног аве Јустина у Епархији ваљевској

Данас је у парохијском дому цркве Светог великомученика Георгија у Новом Ваљеву одржана конференција за новинаре поводом најаве прослављења празника Светог Оца Јустина Ћелијског (14/1. јуна 2010. године) и Дана Епархије ваљевске. Том приликом, протонамесник Милован Теовановић, архијерејски намесник 2. ваљевски, прочитао је саопштење за јавност издато поводом ове свечаности која ће се одржати у Ћелијама код Ваљева, манастиру у коме је Ава Јустин, као духовник, провео већи део свог овоземаљског живота.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

У понедељак, 14/1. јуна 2010. године Господње, у манастиру Ћелије код Ваљева, по први пут, након уношења имена у Календар Светих Православне Цркве, биће прослављена слава Преподобног Оца Јустина Ћелијског.

У 8.30 часова je свечани дочек архијереја а у 9.00 часова Света Архијерејска Литургија.

Након Свете Литургије биће организована литија до гроба Преподобног Јустина где ће, на том светом месту поклоњења многих верујућих из свих крајева Србије и шире, бити освећено жито и пререзан славски колач.

Ово је, свакако, велики дан за читав православни свет, а нарочито за Епархију ваљевску, будући да ће се тога дана литургијски прославити Дан Епархије ваљевске и 4. Сабор Православних народних хришћанских заједница.

Очекује се присуство великог броја свештенства, монаштва, гостију из Грчке и Руске Православне Цркве и верујућег народа из свих крајева наше земље и расејања.

Будући да се, због значаја празника Авве Јустина који се прославља по први пут након свечане канонизације, велики број верника из Епархије ваљевске али и из целе Србије заинтересовао за долазак тога дана у манастир Ћелије, протојереј-ставрофор Зоран Јаковљевић, архијерејски намесник 1. ваљевски, похвалио је ревност свих превозника који су, како је рекао, веома радо и са усхићењем прихватили да врше превоз свих гостију који тога дана буду дошли у Ваљево с намером да узму учешћа у овој свечаности.

О. Милован Теовановић је још једном захвалио припадницима војске, полиције, Здравственог центра Ваљево и градском руководству који су, на свој начин, изашли у сусрет организаторима и најавили своју помоћ у одржавању ове свечаности. У име Епископа ваљевског Г. Милутина, о. Милован је позвао и све заинтересоване представнике медија да 14. јуна буду гости манастира Ћелије и медијски испрате овај догађај који је, како је нагласио, попримио размере изузетног значаја на нивоу целе Православне Цркве.

Извор: Епархија ваљевска