Краљев крст поново у Жичи

Крст који је краљ Александар Обреновић 1889. године поводом свог миропомазања поклонио манастиру Жичи и који је од Другог светског рата био у Немачкој, после више од шест деценија враћен је српском манастиру, а наредних дана биће одлучено где ће трајно бити смештен, изјавио је данас протојереј ставрофор Љубинко Костић.

"После дугог путешествија, крст се вратио својој кући, тамо где припада и где му је место", рекао је протојереј Костић на конференцији за новинаре у манастиру Жичи, на којој је медијима и јавности показан овај изузетан примерак духовног и материјалног блага Србије. Он је рекао да ће крст бити чуван у манастиру, а наредних дана биће одлучено на који начин ће крст бити показан широј јавности и где ће трајно бити смештен. Овај стојећи крст од позлаћеног сребра филигранским радом су уобличили и драгим камењем украсили призренски мајстори. У његовом средишту је дрвени крст украшен финим рељефом, а на дну позлаћеног постоља је натпис: Александар Први, по милости Божјој и вољи народној краљ Србије, манастиру Жичи на дан свога миропомазања 20. јуна 1889. године.

Захваљујући овом натпису, крст који је био изложен у бискупијском музеју у Падерборну у Немачкој, препознао је протојереј Томислав Марковић. Крст је из Жиче нестао у вихорима Другог светског рата да би га 1946. године непознати немачки војник предао бискупском музеју, где је деценијама изложен. Српска Православна Црква и Република Србија још 2003. године су упутили захтев за враћање крста у Србију и Жичу. После седам година дипломатских преговора, крст је у уторак, у амбасади Србије у Берлину, Владики жичком Хризостому уручио надбискуп католичке бискупије Падерборна Ханс-Јозеф Бекер. Том свечаном чину присуствовали су и представници Министарства иностраних послова Немачке, црквени великодостојници двеју земаља, међу којима је био и владика бачки Иринеј и други представници из Србије и Немачке.

Извор: Блиц