Литургијски помен поводом 15 година упокојења Митрополита Данила

Доњи ОстрогЊегово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије иЊегово Преосвештенство Епископ диоклијски Г. Јован 14. септембра 2008. године служили су у Доњемманастиру Острогу Свету службу Божију са парастосом поводом петнаесте годишњицеод упокојења блаженопочившег Митрополита Данила Дајковића.

гроб«Није лако било ниједном Митрополиту зетском иЦрногорском, а посебно није било лако Митрополиту Данилу Дајковићу», рекао јеМитрополит Амфилохије. «Он је био Митрополит након убиства једног и затварањадругог свог претходника, послије убиства стотине свештеника Митрополијецрногорско-приморске и њихових затварања све 1949. године. Прота Јоксимовиће јете године умро у затвору у Бијелом Пољу, а други су убијани не само у току ратанего и послије рата. У то вријеме, када се испунила она ријеч јеванђелска ударићупастира и овце ће се разбјежати, дошао је Митрополит Данило Дајковић наЦетињски Трон. Иако у поодмаклим годинама, он је три деценије вјерно Богу,Митрополији и роду хришћанскоме православноме», казао је Митрополит Амфилохије.

промоцијаНакон парастоса, у присуству бројних верника иродбине блаженопочившег Митрополита Данила представљена је књига «Љетописраспете Митрополије Црногорско-приморске времена Митрополита Данила Дајковића».О књизи су, уз Митрополита Амфилохија говорили историчар мр Жарко Лековић и песникМомир Војводић, а текстове из књиге читали су ученици Цетињске Богословије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска - С.Ж./Р.В.