Милешева на листи "Делос"

Заштићено природно окружење манастира Милешева уврштено је међу природна света места од међународног значаја, на трећој "Делос" радионици, одржаној у Финској.

Експертска група за културне и духовне вредности у заштићеним подручијима уврстила је природно окружење манастира Милешева у природна света места од међународног значаја на "Делос" радионици одржаној од 1. до 3. јула у Инарију у Финској Лапонији.

Чланови невладине организације Центар за одрживи развој "Камена Гора" - Пријепоље представили су студију под називом "Заштићено природно окружење манастира Милешева са Специјаним резерватима природе Увац-Милешевка", саопштили су организатори.

У студији су представљење дубоке везе између природних, духовних и културних вредности милешевске епархије.

Манастир Милешева је 1979. године Републички завод за заштиту споменика културе прогласио за културно добро од изузетног националног значаја, а Завод за заштиту природе Србије 1990. прогласио је окружење манастира за заштићено подручје од природног и културног значаја

Састанак је био посвећен теми "Диверзитет светих природних места у Европи", а учествовали су представници Естоније, Финске, Грчке, Холандије, Италије, Летоније, Литваније, Норвешке, Румуније, Русије, Србије, Шпаније, Швајцарске и Велике Британије.

На "Делос" листи се налазе и Света Гора и Метеори (Грчка), Рилски манастири (Бугарска), Национални парк Монсерат (Шпанија).

"Делос" иницијатива је формирана пре пет година са циљем да подржи препознавање, управљање и комуникацију природних светих места у оквиру заштићених подручја развијених земаља у сарадњи са локалним заједницама.

Извор: РТС