Министар Самарџић позвао Србе да остану да живе на Косову и Метохији

Косовска Митровица, 17. фебруар 2008. године - Министар за Косово и Метохију у Влади Републике Србије г. Слободан Самарџић позвао је данас Србе и остало неалбанско становништво да остану да живе на Косову и Метохији упркос најави привремених косовских институција самоуправе да ће прогласити независност.

Самарџић је на конференцији за новинаре, одржаној у просторијама Министарства за Косово и Метохију у Косовској Митровици, поручио косовским Србима да ће Србија бити уз њих и да никада неће признати независност Косова и Метохије.

Према његовим речима, већ од понедељка, 18. фебруара, министри и представници Владе Србије биће у јужној српској покрајини свакодневно како би се обезбедио нормалан живот Србима и осталим неалбанцима који Србију сматрају својом државом.

Он је поновио да Србија никада неће признати одлуку привремених институција самоуправе на Косову о независности, као ни мисију Европске уније, јер су нелегалне и нелегитимне.

Самарџић је истакао да се проглашењем независности, које је најављено за данас поподне, крши међународно право и Повеља Уједињених нација и да ће захваљујући томе, убудуће, сваки сецесионизам у свету бити нормална појава.

Сви процеси сецесије у свету од данас биће конвертирани и спремни да се примене у зависности од повољног тренутка, закључио је министар за Косово и Метохију.

Извор:www.srbija.sr.gov.yu