Митрополит Амфилохије: Најсрамнија издаја Црне Горе

(Обраћање учесницима великог народног протеста пред зградом Парламента у Подгорици против срамне одлуке Владе Црне Горе да призна геноцидну квазидржавну творевину на простору Косова и Метохије, Подгорица, 13. октобра 2008. године)

Протест Помаже вам Бог! Наде више нема ни у кога - до у Бога и у своје руке! Сигурно је да ће многи рећи: ево опет Митрополита Црногорског, бави се политиком. Браћо, овдје вечерас није питање политике, ни лијеве ни десне, ни било које друге - вечерас је овдје питање бића, образа и достојанства Црне Горе.Кажу наши главари који су лажно признали лажну државу да је то био национални интерес. А ја питам и себе и вас и њих: да ли је то национални интерес Црне Горе да се одрекне Призрена, у којем је себе прогласио царем 1072. Бодин Војислављевић? Да ли је то национални интерес Црне Горе, наследнице Зете, која је 1375. године, за вријеме Балше I, Призрен укључила у свој састав сазвавши Архијерејски сабор епископа Пећке Патријаршије који су изабрали за Патријарха Светога Јефрема?

Протест Да ли је то национални интерес Црне Горе да се она одрекне Светог Петра Цетињског и да пљуне на његов ћивот и на све оно што је он урадио за Црну Гору и слободу, од битке на Мартинићима и Крусима до његове подршке Косову преко Дечана и Пећке Патријаршије, чији је био заступник, да се ослободи у вријеме Карађорђевог устанка? Да ли је национални интерес Црне Горе да се одрекне Петра II Петровића Његоша, оног Његоша који је преко Матије Бана поручио тадашњем књазу Србије: Ја ћу у Пећку Патријаршију а ти у Призрен? И тим ријечима изразио свеукупни свој став као великог државника, књижевника, филозофа? Да ли је национални интерес Црне Горе да се одрекне Обилића медаље, која краси груди највећих витезова Црне Горе, и да се одрекне Обилића Пољане са које су кретали Црногорци да ослобађају свој потлачени народ? Да ли је национални интерес Црне Горе да пљуне на химну краља Николе: Онамо, онамо за брда она, та то је моје, дома ћу доћ, старина мила тамо ме зове... И одазвао се он томе позиву када је ослобађао свој народ, ослобађао царске Дечане и Пећку Патријаршију и Призрен од насиља отоманског петвјековног! Да ли је то интерес Црне Горе да се одрекне Букурештанског уговора који никада није поништен, којим је Метохија до Призрена и Ђаковице постала саставни дио Црне Горе управо зато што је тамо живио народ Краља Николе?

Да ли је национални интерес Црне Горе да се одрекне граница Зетске бановине у које су улазили сви ти простори до Ђаковице и Призрена званично до 1945. године?

Протест Да ли је национални интерес Црне Горе да потврди наци-фашистичку окупацију и насиље Другог свјетског рата којим је Косово било припојено Албанији? Да ли је национални интерес Црне Горе да потврди после толико времена одлуке тиранског система комунистичког из Бујана 1943. године, којима се ондашња партија одрекла виталних народних интереса?

Да ли је национални интерес Црне Горе да настави оно што је урадио тоталитарни систем? А подржавао је тихо чишћење народа старосрбијанског и црногорског са тих простора све до 1974 године. Свједок сам тога, јер сам као студент шездесетих година био на Косову сваке године!

Да ли је национални интерес Црне Горе да озваничи насиље извршено бомбардовањем које је наставак оног наци-фашистичког насиља над Косовом и Метохијом од 1941. до 1945. године, насиље извршено над Црном Гором и Србијом 1999. године, насиље које је резултирало новим прогоном стотина хиљада нашега народа? Питајте овдје ове наше Косовце како живе као просјаци, прогнаници? Остали су без својих огњишта, без својих домова, без својих имања...

Да ли је то национални интерес Црне Горе - одрицати се свога народа и његове постојбине? Да ли је, такође, национални интерес Црне Горе потврдити и озваничити албанску мафију на челу са Тачијем, са Чекуом, са Харадинајем који не само што су побили стотине и стотине нашег народа, разорили њихове домове, оскрнавили њихове светиње, него који убијају и свој сопствени народ? Треба погледати документарни филм на италијанској телевизији како приказује те велике демократе устоличене Холбруком и његовом тутакомпанијом!

Да ли је национални интерес Црне Горе да забије крвави нож у леђа свога брата? Црна Гора, каже дивна пјесма, никад није јела хљеба с пријекора, али никад ни јела хљеба свога одричући се брата свога, народа свога, своје постојбине, својих темеља, својих огњишта? Да ли је то национални интерес Црне Горе, могу ли да питам још једанпут оне који су ових дана потписали такву срамну одлуку?

Протест И морам да вам кажем овог тренутка пред Богом и пред ћивотом Светог Петра: нема срамнијег чина у историји Црне Горе! Издаја, јесте, у праву сте: то је најсрамнија издаја Црне Горе! И нема нико право зато што га је вријеме избацило и дало му власт да издаје све оно у чему се састоји достојанство, част, образ, витештво, јунаштво, слобода овога народа, овога града, Цетиња, мјеста у коме смо се родили и које је уграђено у наше биће. Нема то нико право да уради, ако неће да изгуби образ. Може да губи свој образ, али не може губити образ Црне Горе и Црногораца. Ја вам гарантујем да је осамдесет посто Црногораца постиђено због тог и таквог чина, с обзиром да се таквим чином озваничује дугорочно историјско насиље над Црном Гором и Косовом као њеним огњиштем, с обзиром да се тим чином озваничује старо и ново насиље и отомаско и наци-фашистичко и оно звано демократско, европско насиље из 1999. године. С обзиром да Бог није Бог силе него Бог правде, и с обзиром да је у имену Божијем суд и правда, ова одлука је ништавна. То ће историја посвједочити. То је ништавна одлука јер није из главе овога народа. И зато опет, Бога молећи и Светога Петра Цетињскога, молимо се Господу да врати разум онима који су направили овај злочин над Црном Гором.

Познато је да злочин никад не застаријева. Сви злочини извршени на Косову и Метохији кроз историју су овим чином озваничени и као такви остају злочини. Надамо се у Бога да ће се вратити разум и мудрост, ако не у овом поколењу, а оно у неком будућем покољењу, јер на оваквим одлукама и чиновима Црна Гора није градила своје биће и своје достојанство. Ни своју будућност, гарантовано, на овом чину не може градити. Јер је то лажни темељ, лажни чин - градити на тај начин будућност Црне Горе. Будућност Црне Горе израста из моштију Светог Петра Цетињскога, из Горског Вијенца, из гроба Милошева, из Марка Миљанова, из гроба краља Николе Петровића. На тим темељима ће се градити Црна Гора, она која се неће стидјети себе и која неће лишавати саму себе достојанства и своје части и свога образа.

Богу се помолимо и надајмо се да ће то тако, ако Бог да и бити. Бог вас благословио и сваким здрављем и напретком обдарио, а Косову и Метохији Господ да врати слободу, јер данас је Косово и Метохија најстрашнији концетрациони логор за Старосрбијанце и Црногорце.

Да дође слобода и помози Боже!

Амин, Боже дај!

Извор: Митрополија црногорско-приморска