Митрополит Амфилохије служио у Цетињском манастиру

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је поводом Духовских задушница са свештенством Свету архијерејску литургију са парастосом у Цетињском манастиру.

„Црква је једина на земљи и у свим свјетовима која ништа не заборавља", рекао је Владика у литургијској проповиједи вјерницима. „Она све памти, сваку душу, свако биће, свако створење, сваку сузу, сваку тугу, сваку рану од настанка свијета до данас и до краја свијета и вијека".

„И зато у дан прије силаска Духа Светога је установила Задушнице, као дан сјећања на све упокојене од настанка свијета. Сви су они у њедрима Божјим прибројани Његовој Светој заједници, неуништивој Његовој заједници. А ми који смо овдје на земљи, на мјесу гдје су они некада били, дужни смо у љубави Божјој да се њих сјећамо, и својих родитеља и својих предака, и својих ближњих и даљних, и свих оних који су се упокојили у нади на васкрсење и на живот вјечни".

„Онај који слуша, и који повјерује, и који прими Христа, тај постаје хришћанин. Он у себе прима живот, не само пролазни који примамо од оца и од мајке, него вјечни и непролазни задобијајући Њега као Оца. Зато се и молимо ријечима: Оче наш Који си на небесима да се свети име Твоје.... А име Његово је Христос Богочовјек. Да дође царство Твоје... А царство Његово јесте управо Дух Свети Који силази на Тројичиндан у виду огњених језика", рекао је Митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска