Митрополит Амфилохије служио у манастиру Пречиста Крајинска

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је поводом празника Светог Јована Владимира, Свету службу Божију у манастиру Пречиста Крајинска у Остросу.

„Симеон Богопримац рекао је Богородици, када је примио Христа на своје руке, да ће њено срце мач пробости", рекао је Владика у литургијској проповиједи вјернима.

„Тако је предвидио Христово страдање и Христово заклање, Његову жртву за живот и за спасење свијета. Како Њему, тако и онима који су Његови кроз вјекове", рекао је Владика.

„Један од таквих христоликих жртвеника био је и Свети Јован Владимир, зетски краљ мученик. Ево, ми се налазимо на мјесту гдје су почивале његове Свете мошти више од двјеста година. На темељима овога храма који је он подигао и његова благочестива супруга Косара, кћерка бугарског цара Самуила, догађала су велика чудеса кроз историју".

„Већ десет вјекова ово мјесто је освештано његовим моштима и споменом и жртвом његове благочестиве супруге, смирене и смјерне хришћанке која није презрела његове тамничке ланце. И дошла је заједно с њим овдје да служи Богу и Цркви Његовој. А кад је он посјечен и мученички пострадао, она је његово тијело овдје донијела и похранила. Кад је дошао њен час да иде из овога земнога свијета у онај Божји, у Царство небеско, оставила је завјештање: немојте ме сахранити поред њега, нијесам достојна. Сахраните ме чело ногу његових".

„Свети Јован Владимир је владар који је жртвовао себе за народ свој. То су прави и истински владари. То нијесу они који господаре људима, који отимају од људи, који се богате на рачун других, него они који служе, који своју владарску моћ сматрају служењем ближњима својим. Такав је био Свети Јован Владимир и таква је била његова супруга Косара".

„Његовали су вјеру хришћанску у народу, у држави коју је стварао Свети Јован Владимир, упућивали су народ да ходи путем Божјим, да иде путевима правде Божје, истине Божје, доброте Божје и Божје љубави показујући својим примјером како се иде Божјим путем. Тако су постали истински и прави учитељи и путеводитељи пута који иде у живот вјечни".

„Тако треба служити Богу и људима овдје на земљи", рекао је Митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска