Митрополит Николај примио амбасадора Мађарске у Босни и Херцеговини

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у петак, 25. јуна, примио у својој резиденцији у згради Митрополије дабробосанске у Сарајеву Његову екселенцију амбасадора Републике Мађарске у БиХ господина Ласла Тота. Митрополит Николај упознао је господина Тота са историјатом Митрополије, њеним вишевјековним постојањем на овим просторима, те бројним знаменитостима и храмовима Српске православне цркве /СПЦ/.

Владика Николај је свог госта посебно упознао са историјатом Старе православне цркве у Сарајеву, те њеном културном и националном значају за православне Србе у Сарајеву и БиХ.

Високопреосвећени је пренио амбасадору Тоту забринутост због невраћања одузете имовине СПЦ, прије свега зграде Богословије у Сарајеву.

Господин Николај је говорио и о раду црквене просвјете, односно изучавању вјеронауке, те раду црквених школа.

Похваливши рад Међурелигијског вијећа и вјерских заједница у БиХ на помирењу народа, митрополит Николај је изразио наду да ће се стање у БиХ побољшати у односу на блиску прошлост и да ђе међусобни односи међу народима напредовати.

Владика Николај и његов гост сагласили су се да значајну улогу у помирењу на просторима БиХ и Балкана имају вјерски званичници.

Мађарски амбасадор у БиХ рекао је да је његова земља заинтересована за што стабилније и просперитетније сусједство.

Он је навео да је циљ Мађарске да помогне народима БиХ да се договоре о свим спорним питањима, а да јој је интерес да са БиХ оствари што бољу економску сарадњу.
Амбасадор Тот је поновио да Мађарска жели да земље бивше Југославије види што прије у ЕУ, јер је то будућност ових простора и оно што ће да умири постојеће тензије.

Извор: Митрополија дабробосанска