Митрополит пергамски Јован Зизјулас постао почасни доктор у Минстеру

Један од највећих православних богослова данашњице, Митрополит пергамски Јован Зизјулас јуче је постао почасни доктор Вестфалског Вилхелмовог Универзитета у Минстеру. Додела овога звања уследила је поводом педесетогодишњице постојања Католичког екуменског института овог Универзитета. Поред Митрополита Јована, звање почасног доктора је добио и протестанстки свештеник Ишмаел Ноко из Зимбабвеа, генерални секретар Лутеранског светског савеза. Ова двојица богослова су изузетни представници оних цркава којима се Екуменски институт претежно бави, каже се у саопштењу Универзитета у Минстеру.

Митрополит пергамски Јован, рођен 10. јануара 1931. године, данас важи за једног од најзначајнијих и најутицајнијих православних богослова. Универзитет у Минстеру истиче да је Митрополит својом теолошком мишљу отворио могућности за поновни почетак екуменског дијалога, који се не своди само на третирање конкретних спорних питања, већ започиње много дубље и тиме се дотиче и питања црквене ерминевтике. Митрополит Јован се увек изнова залагао за наставак дијалога са Римокатоличком црквом, наглашава се у образложењу доделе титуле почасног доктора. Митрополит Јован је од 2006. копредседник Мешовите међународне комисије за дијалог Православне и Римокатоличке Цркве. Уједно, Митрополит Јован је представник Васељенске Патријаршије у Атини. После студија у Грчкој и Сједињеним Америчким Државама, докторирао је у Атини и предавао на Универзитетима у Грчкој и Великој Британији. Био је председник Атинске Академије, чији је још увек члан.

Ишмаел Ноко рођен је 29. октобра 1943. у Зимбабвеу. Дао је битан допринос наставку протестантско-католичког дијалога, поред свих разочарања у вези са држањем Римокатоличке цркве, наводи се у образложењу доделе достојанства почасног доктора Универзитета у Минстеру. Ово држање се посебно показало у напетим моментима везаним за потписивање «Заједничке изјаве о апологетици», наводи Универзитет.