Монашење у манастиру Рустово

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, Мјестобљуститељ трона патријараха српских,  замонашио је 4. децембра 2009. године у манастиру Рустово у Паштровићима четири послушнице овог манастира у чин мале схиме.

Валентина Чизмовић добила је монашко име Текла, Вјера Мрачевић - Теоктиста, Лидија Никчевић - Теодотија и Биљана Ђорђевић - Кикилија. Чину монашења присуствовало је бројно свештенство, свештеномонаштво и монаштво, као и бројни вјерни народ из Митрополије и читаве Црне Горе.

«Као што је Пресвета Дјева ушла у Светињу над Светињама, тако се данас догодило исто то чудо», рекао је Владика у архипастирској бесједи. «Наше сестре које су примиле ангелски лик удостојиле су се да и оне уђу у Светињу над Светињама и да постану богородичински ћивот Светиње Господње».«Зато је човјек и створен - да буде ћивот, да буде обиталиште славе Божје», рекао је Владика Амфилохије.

Манастир Рустово основан је 2003. године око тамошњег Богородичиног храма, а у међувремену је изграђен храм Светих царских мученика Романових и нови конаци са параклисом посвећеним Светом Бенедикту Нурсијском. Манастир већ има десетак монахиња и неколико послушница.

Извор: Митрополија црногорско-приморска