Монашење у манастиру Светог Николе у Епархији врањској

У Средопосну Недељу, 02. априла 2011. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије, служио је свеноћно бденије у манастиру Светог Николе, метоху манастира Хиландара у Врању.

У току Бденија Епископ врањски Пахомије, извршио је чин монашење искушеника Саше и Милана, који су добили монашка имена Јустин и Николај, по Преподобном Јустину ћелијском и врањском и Светом Владици Николају охридском и жичком.

У продужетку свеноћног бденија, служена је Света Архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије, уз саслужење Архимандрита Јована Радосављевића из Епархије жичке и јереја Јована Пламенца из Митрополије црногорско-приморске, као и свештенства Епархије врањске.

Велики број верника дошао је у суботу у манастир Светог Николе и присуствовао свеноћном бденију, чину монашења и Светој Архијерејској Литургији. У току Свете Литургије обављена је Света тајна причешћа.

Манастир Светог Николе у Врању датира из прве половине 14. века. Манастир је подигао кнез Балдовин који је земљу на којој се манастир налази добио од краља Стефана Дечанског на коришћење 1334. године.

У периоду између 1343. - 1345. године повељом цара Душана Немањића, манастир Светог Николе је постао метох манастира Хиландара. До освајања Врања од стране Турака 1402. године у манастиру су обитавали монаси манастира Хиландар.

Године 1402. манастир Светог Николе напушта монаштво, манастир остаје пуст, и након турског разарања остаје у рушевинама до краја 19. века. Обновљен је 1905. године на темељу старе задужбине, за време Његовог Величанства краља Петра I. Из тог периода датира и иконостас.

Манастир Св. Николе у ХХ веку егзистира као црква, да би 1995. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа врањског Господина Пахомија почела обнова, када је подигнут манастирски конак.

Чин монашења који је обављен у суботу, прво је монашење у манастиру Светог Николе након више векова.

Извор: Епархија врањска