Светосавско огњиште - гласило наше Цркве у Јужној Африци

Из штампе је изашао 11. број часописа јужноафричке парохије - "Светосавско огњиште". Светосавско огњиште је једини српски православни часопис на афричком континенту и штампа се на српском језику и ћирилици. Поред мноштва фотографија, у овом издању (64 странице) се објављује и неколико текстова на енглеском језику.

Садржај: Слово уредника, Стр. 1. Импресум и садржај, Стр. 2. Порука Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, Стр. 3. Писма Патријарха Александријског и Митрополита јоханесбурског, Стр. 4-5. Устоличење Архиепископа Дамаскина, Стр. 6-7. Посета Архиепископа Дамаскина српској парохији, Стр. 8-11. Скупштина дијаспоре и Срба у региону, Стр. 12-13. Светско првенство у Јужној Африци, Стр. 14-15. Прослава Савиндана и посета Министра дијаспоре, Стр. 16-17. Српска школа у Боцвани и писмо подршке, Стр. 18-20. Српска школа у Јужној Африци, Стр. 21-23 Интервју о. Пантелејмона за "Readers Digest", Стр. 24-27. Умире ли савест човечанства, Стр. 28. Колика је љубав Мајке Божије, Стр. 28. Сведочанство о нечистој савести, Стр. 29. Memory Eternal, Стр. 30-31. "Божић дошао раније", "Christmas came earlier", Стр. 32-35. Саблазан "нецрквеног хришћанства", Стр. 36-37. Из других новина и часописа о нама, Стр. 38-41. Многи се исповедају али мало њих се каје, Стр. 42-43. Прослава Томиндана и посета Епископа Григорија, Стр. 44-45. Извештај о духовном раду у 2010. години, Стр. 46-49. Извештај о раду и активностима у 2010. години, Стр. 50-53. Фото стране, Стр. 54-55. Мудрости и поуке светих отаца (на српском и енглеском), Стр. 56-57. У Малавију заинтересовани за Православље (Преписка оца Пантелејмона и хришћана из Малавија на енглеском језику), Стр. 58. Опроштајна проповед једног евангелистичког пастора ("Фридрих Гризендорф о Србима"), Стр 58. "Буди тако хуман као што је била хумана Србија 1885. год.", Стр. 59. Фото страна (дечија), Стр. 60. Невидљиво путовање ("Родитељи, тргнимо се мало..."), Стр. 61. Васкршња посета јужноафричком сиротишту Светог Саве, Стр. 62-64. Сећања на Патријарха Павла (поуке и анегдоте), Стр. 64. Вјечнаја памјат, унутрашња задња корица, Документи за архиву наше Српске Православне Црквено-школске општине Свети Сава у Јоханесбургу, Насловна страна и спољна корица: Биста Светог Саве у Јоханесбургу и свечано откривање бисте на Савиндан 2011. године.

Слово уредника

Постовани читаоци, драга браћо и сестре, Светосавско огњиште" излази једном годишње и тако је осмишљен часопис да представља својеврсну личну карту Српске Православне Црквено-школске општине у Јоханесбургу и српске црквене заједнице у Африци. Све активности, догађаји и извештаји се презентују у нашем часопису. "Светосавско огњиште" долази до руку Православних Патријараха (Српског и Александријског), Архиепископа, Митрополита и Епископа, Премијера, Министара..., и заиста смо на томе Богу захвални и поносни. Између осталог, у писму које објављујемо у овом броју, надлежни Александријски Архиепископ Серафим пише: "Драги оче Пантелејмоне, примили смо часопис који ваша парохија тако посвећено издаје и честитамо вама и вашим парохијанима на уложеном труду у припреми и штампању овако одличног и успешног магазина...".

Велики и вредан подухват припремања и штампања српског православног часописа у Африци, превазилази чак и границе афричког континента и српске заједнице у Африци, јер "Светосавско огњиште" радо читају и припадници других православних народа који живе у Африци (наш часопис садржи многобројне фотографије и један број текстова на енглеском језику), а такође га читају и припадници других народа са којима заједно живимо у Јужној Африци и на тај начин промовишемо и представљамо Православну веру и српску традицију, историју и културу и њима. "Светосавско огњиште" стиже и до читалаца у Србији, Црној Гори, Републици Српској као и до читалаца - припадника српске дијаспоре у Америци, Аустралији и Западној Европи.

Ово најновије издање нашег часописа је занимљив спој изузетно корисних духовних текстова, званичних писама и важних докумената, великог броја фотографија (највише из Африке), текстова са родољубивим, националним и историјским садржајем, текстова о актуелним дешавањима, важним посетама и благословеним догађајима у нашој Црквено-школској општини, мисионарским и хуманитарним активностима, српским школама (својеврсним пионирским и волонтерским подухватима) у Јужној Африци и Боцвани, интервјуа и репортажа, годишњих извештаја из наше српске православне јужноафрицке парохије и пренетих текстова из других медија који су писали и објављивали текстове о нашој Српској Православној парохији и заједници у Африци.

Пред вама се налази 11. број нашег јединог српског православног часописа који се издаје на афричком континенту (издање за 2011. годину). "Светосавско огњиште" се припрема и штампа на српском писму - ћирилици и на српском језику. Имајући у виду непроцењиву вредност и значај нашег часописа који излази у Јужној Африци, Министарство дијаспоре Владе Републике Србије је, ево већ четврти пут по реду, финансирало трошкове штампања Светосавског огњишта. На тај начин, ово наше Министарство је пуно допринело да се настави са важним пројектом за српску православну заједницу која насељава афрички континент.

Током комплетног издавачког подухвата (припрема, рад, фотографије, дизајн, слог, прелом, прекуцавање и сакупљање текстова, пребацивање у ћирилицу...), овде у Африци се остварују оне благословене речи: "Само слога Србина спасава", и још речи светог пророка и Цара Давида: "Како је добро и красно, кад сва браћа живе заједно". Око овог нимало једноставног подухвата и великог посла да се Светосавско огњиште припреми и одштампа, труде се многобројни наши сарадници: Срби, Јужноафриканци, свештеници, мирјани, чланови Црквеног Одбора, сарадници из осталих крајева Африке (Кенија, Боцвана, Малави, Конго) и сарадници из наше отаџбине и њихова имена објављујемо у импресуму.
Као и у неколико претходних бројева, највећу захвалност дугујемо техничком уреднику гђи Маријани Мандић из Јоханесбурга за њену преданост, стрпљење и љубав са којом професионално обавља техничку припрему часописа и која је заслужна за предиван дизајн нашег часописа који плени и привлачи својим изгледом и који са радошћу и достојанствено презентујемо широкој читалачкој публици. Такође смо захвални г. Миодрагу Пепићу на његовој помоћи, предусретљивости и доброј вољи, који ево већ девету годину штампа "Светосавско огњиште" у својој јоханесбурској штампарији на изузетно квалитетном папиру по најповољнијој могућој цени.

"Светосавско огњиште" ће потпуно испунити своју мисију да осветли и загреје сваког читаоца, ако успе да вам, са својих страница, пренесе бар један део атмосфере у Српској Православној Црквено-школској општини Свети Сава у Јоханесбургу, и бар један део од љубави, слоге, искреног рада и духовног и физичког труда и напора који улаземо на добробит Православља и српства у Африци и на духовну корист и вечно спасење свих нас. Свим нашим читаоцима желимо благослов Божији и вечно спасење! Са вером у Васкрслог Господа! Христос је међу нама - и јесте и биће!

Архимандрит Пантелејмон (Јовановић)
Старешина храма св. апостола Томе у Јоханесбургу
Главни и одговорни уредник Светосавског огњишта