Пет нових епархија у Московској Патријаршији

Пет нових епархија у Московској Патријаршији

Свети Синод Руске Православне Цркве одобрио је реорганизацију своје канонске територије, по којој парохије, које се налазе на међусобној удаљености од 1000 километара, више неће бити у саставу исте епархије.

Ова одлука је донесена 31. маја на заседању Светог Синода којим је председавао руски Патријарх Кирил. Према неким аналитичарима оваква нова организација ће за циљ имати побољшавање локалне црквене администрације. „Морамо да донесемо важне одлуке у вези са реорганизацијом одређених епархија“, рекао је Патријарх на почетку заседања Синода, „морамо да размотримо кораке које треба да предузмемо како би живот Цркве у многим областима био интензивнији и у складу са смерницама Сабора епископа“.

Реструктуирање канонске територије је отпочело већ на претходном заседању Синода, у марту, јер су тада на северном Кавказу установљене нове епархије.

„У Грчкој сваки град има свог епископа, док смо ми наследили структуру из совјетских времена, тако да се градови, који су и на хиљаду километара удаљени један од другог налазе у истој епархији, а парохијани чак и не знају ко им је епископ“, рекао је Владимир Вилигијански, управник одељења за штампу Московске Патријаршије, и додао: „Када буде смањена величина епархија биће лакше управљати њима“.

Руска Православна Црква, према подацима из 2010. године, има 164 епархије, 217 епископа, 30.675 парохија, 29.324 свештеника и 3.850 ђакона. Такође има и 805 манастира, 398 мушких и 407 женских.

Извор: Православље