70. годишњица мученичког страдања Срба из Бихаћа

70. годишњица мученичког страдања Срба из Бихаћа
70. годишњица мученичког страдања Срба из Бихаћа
70. годишњица мученичког страдања Срба из Бихаћа
70. годишњица мученичког страдања Срба из Бихаћа

Ових јулско-августовских  дана навршило се 70 година од масакра и трагичног страдања Срба из Бихаћа и његове околине. Прође пуних 70 година од тог до тада нечувеног злочина Макса Лубурића и Љубомира Кватерника и њихових кољача из Љубушког и домаћих усташа. Иако прође 70 година од овог злочина усташког геноцида никада није тачно утврђен број жртава у Бихаћу, које бише закопане на Гаравицама - тачније на Гаравичким Барама поред ријеке Клокота.

Међутим, Државна комисија формирана са намјером да утврди број жртава геноцида, као и обично, никада није  завршила свој посао и утвдила тачан број жртава, али је усвојена општа процјена да је на Гаравицама, односно Бихаћу и његовој ужој околини на најмонструознији начин побијено и маскрирано од 12000 до 15000 углавном  Срба, али је међу жртвама било и Јевреја и Рома.

Прво што усташе урадише у Бихаћу јесте: рушење српске православне цркве Свете Тројице - катедралног храма Епархије бихаћке. Потом Кватерник нареди да сви Јевреји напусте Бихаћ. Они који не послушаше бише похапшени и масакрирани. Међути, и Лубурић и Кватерник знали су да су им Срби у Бихаћу и у тзв. Жупанији Крбава-Псет,  ''кост у грлу'',  те да морају свом и усташком поглавнику и његовој камирили доказати колико су ''праве и велике усташе''. Организоваше и спроведоше тотални прогон и покољ Срског народа из Бихаћа, Кулен Вакуфа, Цазина, Велике Кладуше и Бос.Крупе.

Бихаћ је уистину јединствен град за историју усташва. Због чега? Због тога што се у њему и око њега постиже историјска симбиоза хрватско-католичког и муслиманског усташтва. То је доприњело ''афирмацији'' босанских муслимана у НДХ-зији, догађај који је оставио трајну и неизбрисиву љагу над до тада ''добрим бошњанима''. Резулатат једног таквог чина јесте следећи. Из Бихаћке крајине угледни муслимани,- угледни јер потицаху из беговских кућа Куленовића, Шехића и др.,  постадоше чланови усташке владе. Штавише један од њих и потпредсједник усташе владе, а други пак министри. Несрећни Павелић знао је да у Бихаћко-Цазинскј Крајине нема много Хрвата римокатолика, те је заиграо на карту Крајишких муслимана (исламизираних Срба), проглашавајући их ''цвијетом хрватског народа''!!! Понешени том и таквом ласкавом и подлом политиком, али и задојени мржњом према свом властитом Српском народу, који их увијек оптуживаше за  потурчењаштво илити ''турчење'',  те  као главне кривце пропасти Отоманског царства због чега они изгубише опште и посебне привилегије које су уживали у ''Турској'', Крајишки муслимани (част изузецима) листом се ставише на страну усташва и постадоше његове главне перјанице.  Међутим, не треба изгубити из вида да су цјелокупним програмом усташког геноцида над Србима стриктно руководили Љубомир Кватерник и Макс Лубурић, а да су ''усташе муслимани'' били ''драговољци'' у извршењу овог злочина. То међутим не умањује њихову историјску одговорност.

Поводом ове трагичне годишњице Завучајно удружење ''Уна'' организовало је  на Гаравицама Општи парастос и Комеморацију за све невино пострадале жртве усташког геноцида Бихаћ 1941.године.

Његово Преосвештенство Владика бихаћко-петровачки г. Хризостом са свештенством отслужио је општи парастос, а преставник Јеврејске заједнице из Сарајева помолио се Богу за покој душа пострадалих Јевреја. (Бесједу Еп. Хризостома можете пронаћи у прилогу овог текста)

У име организатора све окупљене поздравио је г. Бошко Стојисављевић, а на Комеморацији говорили су г. Басташић из Удружења ''Јадовно'' и други. Треба посебно истаћи предавање проф. др. Мирјане Влајисављевић из Бања Луке. (Предавање г. Влајисављевић можете наћи у прилогу текста).

ОСВРТ-КОМЕНТАР

Оно што је запрепастило све учеснике овог историјског окупљања, али и преставнике медија, јесте тотална апстиненција преставника локалне власти (Општине Бихаћ и Унско-санског кантона) који су о овоме догађају благовремено обавјештени и позвани. Нека им иде на част и образ, ако га уопште имају!

Али, да ствар буде још гора и трагичнија јесте чињеница да локална општинска власт није предузела никакве мјере (осим полицијске) да омогући да се служење парастоса и комеморација жртвама одрже на хумкама,- тачно на локалитету закопаних жртава. У немогућности да због траве и корова дођу до хумки парастос и комеморација одржани су у подножју врха брда Гаравица гдје су постављени чудовишни споменици Богдана Богдановића на којима, гле чуда,  доминирају каме и мачеви те слово ''U''. Поставља се питање: коме су и за кога су постављени ови споменици? Да ли жртвама или злочинцима? По стилизацији споменика, по оном што они поручују својом бездушношћу, прије ће бити да су то споменици злочинцима- усташама, а не жртвама Србима на Гаравицама.

Својим игнорисањем позива локална Бихаћка и Кантонална власт најдубље су повредиле не само жртве на Гаравицама,  већ и сав Српски народ. Овим чином власт, у којој има и Срба,  показала  је шта мисли о Српском народу и колико јој је стало до мултиетичности и  мултикултуралности у Босни и Херцеговини. 

Исто тако својим не одазивањем на ову Комеморацију  жртве Гаравица презрели су и римокатоличка црква и исламска вјерска заједница, који су такође благовремено позвани,  што је велика увреда за Српски и Јеврејски народ.

Међутим, као што каже народна пословица ''не пада снијег само да покрије земљу, већ да свака звијер покаже траг''. Ко разумије добро је, ко не разумије и није штета!!!

Гаравице су поново показале ко је ко и гдје је ко!

Извор: Епархиоа бихаћко-петровачка