Слава храма у селу Главска

Слава храма у селу Главска

У селу Главска, које припада општини Равно, прослављена је слава храма - Пренос моштију Светог првомученика и архиђакона Стефана. Свету литургију, којој је присуствовало неколико десетина мјештана и њихових гостију, служио је игуман манастира Тврдош отац Саво, уз саслужење пароха оца Драгише Томића. Послије Свете литургије, све присутне поздравили су игуман Саво, отац Драгиша као и организатор прославе Славко Милишић, након чега је приређена трпеза љубави, а весеље се наставило уз пјесму и гусле до касних поподневних часова.

Иначе, село Главска налази се на правцу Требиње - Дубровник. Након посљедењег рата припало је општини Равно. И село и храм претрпјели су велика разарања у току агресије хрватске војске на Херцеговину. Црква је великим дијелом оштећена и оскрнављена. Иконе су украдене, иконостас запаљен, звоно са цркве скинуто и однесено. Поломљена је и већина надгробних споменика на мјесном гробљу.

Послије рата, почело се са обновом храма, и он је данас као и већина споменика обновљен. Обновом храма, обновљен је и духовни живот у Главској и околним селима. Мјештани Главске редовно долазе на своју дједовину и полако обнављају своје куће и имања. Данас је у селу обновљено неколико кућа и живот се у Главску полако враћа.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка