Освештано крсно знамење у Кличеву код Никшића

Освештано крсно знамење у Кличеву код Никшића
Освештано крсно знамење у Кличеву код Никшића
Освештано крсно знамење у Кличеву код Никшића
Освештано крсно знамење у Кличеву код Никшића

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије обавио је на празник Успенија Пресвете Богородице освећење новог крста, подигнутог на остацима древног храма Успенија Пресвете Богородице, задужбини племена Требјешана, у никшићком приградском насељу Кличево.

Преосвећеном Владици је саслуживало више свештеника и ђакона архијерејског намјесништва никшићког, а чину благосиљања и освештања новог крста присуствовао је вјерни народ овог краја, међу којима и велики број дјеце. Освећење је обављено на Успеније Пресвете Богородице, празник којем је био посвећен овај свети храм, а који је порушен прије три стотине година, приликом прве турске разуре Требјесе. Сабраним вјерницима бесједио је Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије, честитајући празник и храмовну славу.

“Срећан празник и слава овог светог храма, на чијим темељима смо се данас сабрали и којег смо се сјетили, иако је он давно порушен, како то народ овдје прича, далеке 1711. године у вријеме када се Црна Гора са околним Брдима, на позив Русије, почела будити и ослобађати од турског јарма. То је био повод да Турци поруше ову светињу, те данас овдје имамо само њене свете темеље и гомилу светог камења. Без обзира што је црква у рушевинама ови темељи имају светост и ми данас прослављамо славу храма, јер је овај храм неразрушив, он се вазнио на Небо и символизује Цркву Божију “којој врата пакла неће одољети“,“ рекао је Епископ будимљанско-никшићки.

Сабирање у име Господње, према ријечима владике Јоаникија, је прилика за молитву Богу и за сјећање на наше претке, велико и јуначко потомство славног војводе Никше, који води поријекло од Немањића. Наши коријени су веома дубоки и довољно је изучити историју Никшиног потомства да би се схватила историја града Никшића и вјечите борбе за крст часни и слободу златну, бесједио је Преосвећени Владика и додао:

“Ово је свето мјесто и само од нас зависи колико ћемо бити спремни да то посвједочимо, а први знак је овај крст, подигнут за покој душа наших предака, а за здравље и напредак нашег потомства. Осјећам велику радост и увјерење да је ово наше сабирање благословено, нарочито, што су се у овако великом броју сабрала дјечица, а са њима и анђели Божији и душе наших предака. Нека би Бог дао да се и убудуће овдје сабирамо, да пронађемо ове гробове овдје и обновимо их и да се увијек Богу помолимо на празник и славу овог светог храма. Нека нам и наши преци са Неба помогну и подстакну нас, па да убрзо, ако Бог да, започнемо обнову ове светиње, која је толико знаменита и која је дубоко у нашем памћењу и нашој свијести, без обзира што смо је заборављали“.

“Бог ће благословити наше вечерашње и сва наша будућа сабрања овдје. У спомен наших будућих сабрања и у спомен овог светог мјеста освештали смо овај часни крст Господњи и призвали благослов на све вас сабране, на оне који ће се убудуће сабирати и који ће се са побожношћу крстити када угледају крсно знамење, знак Христове славе и наше побједе у Христу Исусу Господу нашем, јер је крст Господњи знак наше свете вјере, знак Христовог оваплоћења, Његових страдања и васкрсења“, закључио је своју бесједу Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије.

На крају чина освећења крста вјерници су, приступајући цјеливању иконе, кропљени светом водицом. Преосвећеног владику и сабрани народ кратко је поздравио и гуслар Бошко Вујачић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка