Митрополит Николај примио Пударића

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у четвртак, 15. септембра, примио у својој резиденцији у згради Митрополије дабробосанске у Сарајеву потпредсједника Федерације БиХ /ФБиХ/ господина Светозара Пударића.

Владика Николај рекао је да су наше богомоље близу, али да смо ми далеко једни од других, те да треба радити на томе да се поново зближимо.

Господин Николај честитао је Пударићу на избору за потпредсједника ФБиХ.

Захваливши митрополиту Николају на пријему, Пударић је рекао да му је јасно да је за Српску православну цркву /СПЦ/ и Митрополију дабробосанску приоритетно питање враћање имовине која јој је одузета, а посебно зграде Богословије у Сарајеву у којој се сада још налази Економски факултет.

Он је нагласио да треба радити на рејшавању тог проблема.

Пударић је навео да је током свог досадашњег мандата обишао неколико православних храмова на подручју Митрополије дабробосанске и других епарихија СПЦ на подручју ФБиХ попут оних у Травнику, Бугојну, Купресу, Равном, Доњем Вакуфу итд.

Потпредсједник ФБиХ констатовао је да се у та подручја вратио веома мали број православних Срба.

Према његовом мишљењу, треба направити план повратка Срба у ФБиХ и на њему заједнички радити.

Он је нагласио да је Сарајево српско исто онолико колико и бошњачко и хрватско и да га не треба напустити и тако издати.

Потпредсједник ФБиХ захвалио је митрополиту Николају што обнавља црквене општине и парохије у ФБиХ, нагласивши да то треба помоћи и подржати.

Извор: Митрополија дабробосанска