У Никшићу одложено суђење протоjeреју-ставрофору Радомиру Никчевићу. Његово обраћање јавности тим поводом.

У Никшићу одложено суђење протоjeреју-ставрофору Радомиру Никчевићу. Његово обраћање јавности тим поводом.

На празник Рођења Пресвете Богородице –  Мала Госпојина – одложено je суђење протојереју-ставрофору Радомиру Никчевићу.

OБРАЋАЊE  ЈАВНОСТИ

Разлог мог обраћања јавности јесте оптужница за наводну „злоупотребу  службеног положаја у корист Митрополије црногорско-приморске" коју је против мене, Радомира Никчевића, суду у Никшићу поднијело државно тужилаштво Црне Горе.

У држави која већ двије деценије не само да одбија и избјегава да Законом о реституцији врати нашој Цркви њену опљачкану многовјековну имовину већ остатке њене имовине и данас безочно отима (најновији примјер: отимање  цркве на Ћипуру), оваквим оптуживањем мене, као директора Информативно- издавачке куће  Митрополије црногорско-приморске,  оптужује  се посредно и сама Црква за наводно присвајање добити коју сам ја, као директор „Светигорине" штампарије у Никшићу, остварио, наводно противзаконито, али не себи него својој Цркви.

Јасно ми је да ова тужба, стара једанаест година, долази данас од органа   који, умјесто да буде истинска правна установа у служби грађанства Црне  Горе, каквом би требало да буде, служи као средство политичког притиска једне минорне, бахате странке на власти. То се види и из оптужница подигнутих против других свештених лица наше Митрополије. Врши се притисак и на сâм суд. Као Никшићанин знам да у никшићком суду раде професионално одговорни и часни људи, од којих неки и не крију да су годинама у овом случају изложени притиску, тако да се моја реакција не односи на суд у Никшићу.

У држави у којој се, као некада под комунистичком диктатуром, за идеолошки и  вербални „деликт" поново суди једном црногорском митрополиту  – насљеднику светосавског престола светога Петра Цетињског – и појединим свештеницима Српске Православне Цркве, док се многа убиства и организовани криминал, скопчан са најбезобзирнијим малверзацијама  политичке и економске елите Црне Горе, годинама, па и деценијама,  заташкавају, не преостаје ми ништа друго него да понудим свој одговор на овај нови чин осионости поменуте партијице у власти.

Уз све уважавање суда, мој лични грађански одговор на овакво безаконовање јесте ово паљење оптужнице, подигнуте од стране једног узурпираног и ускопартијског тужилаштва, заодјевеног у рухо државне институције. Правна служба Митрополије ће одлучити какав ће бити одговор  Митрополије на нови покушај њеног подривања и блаћења од стране партијски инструментализованих органа црногорске државе.

Протојереј-ставрофор
РАДОМИР НИКЧЕВИЋ
ЈМБГ: 3108960260054
Груда бб, Цетиње

Извор:  Светигора