Свети Сава на Светом Духу

Српска православна општа гимназија „Кантакузина Катарина Бранковић" у Загребу ђацима свих националности нуди квалитетно образовање

Школа у ширем центру престонице Хрватске, модерна зграда са спортским теренима на отвореном, пише се ћирилицом и учи о Светом Сави. То је Српска православна општа гимназија „Кантакузина Катарина Бранковић", зграда на загребачком Светом Духу, на имању православне цркве уз манастир Свете Петке, нови је објекат ове школе у којем је овог септембра седма генерација ђака почела школовање.

Изградња је коштала око седам милиона евра и финансирана је из средстава Црквене општине Загреб, а добар део новца обезбеђен је кредитом чија отплата сада значајно оптерећује буџет црквене општине која је у саставу Митрополије загребачко-љубљанске. Надлежни архијереј митрополит загребачко-љубљански Јован, оснивач је православне гимназије која носи име ћерке деспота гјурђа Бранковића Катарине, жене немачког грофа Урлиха Другог Цељског. Једно време и управитељке Градеца, како се Загреб тада звао. Гимназија је до сада радила у строгом центру, у Боговићевој улици.

Нова зграда почела је да се гради у мају 2010. године, да би овог септембра отворида врата за ђаке. Објекат премашује 6.000 квадратних метара, убраја се у најлепша и најмодерниЈа здања овакве намене на нашим просторима, хвали се директор школе протојереј-ставрофор Слободан Лалић. - Имамо специјализоване учионице за предмете попут физике, хемије и биологије, информатике, кабинете и практикуме, спремишта, библиотеку и простор управе школе. Ученицима је на располагању школска спортска сала са пратећим просторијама, гардероба, кухиња са трпезаријом, амфитеатар који удовољава најразличитијим садржајима: организовање духовних академија, предавања, промоција, концерата...- каже отац Слободан.

Није занемарено ни уређење околине: има довољно зелених површина око школе, обезбеђена су и паркинг места, урађена припрема за два отворена спортска терена.

- Митрополит Јован и Црквена општина загребачка упуштајући се у реализацију овако великог пројекта свакако да су имали у виду понајпре новонастале околности са којима је суочена наша заједница данас у Хрватској, али и очување националног, духовног и културног идентитета - истиче отац Слободан.

Град Загреб финансијски је помогао градњу школе, а градске службе олакшале прибављање потребне грађевинске документације. Директор гимназије каже да су и даље потребна материјална средства за довршетак уређења и опремања овог комплекса и верује да неће остати усамљени у тим напорима и да ће „највећи пројекат у дијаспори" подржати, пре свих, Србија.
- Велики број ученика је из повратничких породица чији су родитељи често без сталног запослења. Учествујући у животу свог народа, проживљавајући и добро и зло Црква је препознала потребе народа и настоји на овај начин помоћи. Ипак, брига и интерес за обезбеђивање услова за њихово образовање не би требала бити само брига Цркве. Стога би волели да се ово разуме као апел за подршку нашем раду - прича отац Слободан.

Црква ђацима помаже нудећи им у православној општој гимназији бесплатно школовање, да будемо прецизни, не ради се само о бесплатној настави: бесплатни су уџбеници, велики део школског прибора, посете изложбама, музејима, позориштима, екскурзије, а ђацима који нису из Загреба, црквена општина плаћа смештај у ученичким домовима. Часове похађа 85 ђака, 50 ученица и 35 ученика, а чак 75 њих нису из Загреба. Предаје им 17 професора. Услов за упис је уобичајен - завршена основна школа и најмање 46 бодова на малој матури. Ђаци не морају да буду српске националности и православне вероисповести.

- Школа ради по програму Министарства образовања Хрватске који се примењује за опште гимназије, а према моделу А, који подразумева извођење наставе на српском језику и ћириличном писму. Уз српски језик и књижевност, заступљен у програму једнаком сатницом као и хрватски језик и књижевност, ученици слушају предавања православне веронауке, црквенословенског језика, а предмети попут историје, географије, музичке и ликовне уметности су обогаћени садржајима који се односе на националну историју и културу – наводи отац Слободан.

Бивши ученици гимназије „Кантакузина Катарина Бранковић" данас студирају у Хрватској и Србији, на филозофском, богословском, филолошком, машинском, медицинском, природно-математичком, правном, пољопривредном факултету, а један је уписао и чувени московски Ломоносов.

Извор: Политика, Јелена Чалија