Школа иконописа Одигитрија: Радионица талената

Школа иконописа Одигитрија: Радионица талената
Школа иконописа Одигитрија: Радионица талената
Школа иконописа Одигитрија: Радионица талената
Школа иконописа Одигитрија: Радионица талената

Школа иконописања Одигитрија основана је пре шест година при Зворничко-тузланској епархији Српске Православне Цркве с циљем да деци и младима омогући да таленат и енергију развију у духу православља. Прва школа иконописа у Републици Српској данас окупља двадесетак талентованих ученика и студената, а кроз њу је до сада прошло више од две стотине младих заљубљеника у црквену уметност - иконописање.

- Школа је почетком месеца окупила седму генерацију полазника. Двадесетак младих људи у школи иконописања изучавају византијски стил сликања икона, а осим цртања и сликања слушају предавања из богословских предмета као што су катихизис, догматика, литургика, црквено појање, старословенски језик и друге - каже управитељ школе јереј Васо Поповић.

Осим стручних предмета, додао је он, полазници стичу знања из свих области које су потребне да би имали комплетно образовање из православне иконографије. Ова школа је и својеврсна радионица у којој се израђују иконе.
Након оснивоња Одигитрије, сличне школе и уметничке радионице за израду икона основане су у Добоју, Источном Сарајеву и Брчком. У Добоју од прошле године ради и посебан одсек фочанског Богословског факултета - црквена уметност и сликарство, који ће омогућити младим заљубљеницима у иконописање да се даље усавршавају.

Сања Петровић, која однедавно похађа Одигитрију, каже да једино кроз иконописање може да изрази љубав према ликовној уметности.
- Ишла сам на ликовну академију, али нисам могла, да наставим школовање. Стечено знање у Одигитрији ће ми добро доћи. Много пута сам награђивана за рад и надам се да ћу испунити велику жељу да у наредном периоду направим властиту изложбу - рекла је Петровићева.

С обзиром на велики успех у досадашњем раду, недавно је покренута и иницијатива да Одигитрија уз подршку локалне власти и са благословом Епископа зворничко-тузланског Василија у наредним годинама прерасте у средњу уметничку школу чији ће првенствени циљ бити очување црквене уметности.

Доцент на Академији СПЦ за уметност и консервацију у Београду професор Горан Јанићијевић од првих дана прати рад ове школе и подржава је.
- Велика и зачудујућа ствар је када се данас неко посвети иконописању и црквено-уметничкој традицији. То захтева велику посвећеност и представља наду у духовном смислу и за Цркву и наш народ - рекао је Јанићијевић.

Извор: Блиц