Др Владимир Цветковић: Живот Светог Максима Исповедника у новом светлу науке

Дана 2. фебруара у 18.00 часова у Светосавском дому (порта Саборне цркве у Нишу) уочи прославе Светог Максима Исповедника (21. јануар/3. фебруар) др Владимир Цветковић, гостујући предавач Православног богословља на Универзитету у Орхусу (Данска) одржаће предавање на тему Живот Светог Максима Исповедника у новом светлу науке.

Предавање има за циљ да упозна публику са резултатима најновијих истраживањима која се тичу живота овог светитеља. Ту се првенствено имају у виду истраживања која се довела до откривање моштију овог светитеља у манастиру који носи његово име у месту Тцагери у Грузији 2010. године. Поред чињеница везаних за новопројављене моште, биће речи и о до сада мало познатом грузијском Житију Светог Максима, које открива нове детеља који се тичу светитељевог живота, а који нисту садржани у остала два позната Житија, грчком и сиријском.

У сврху документовања најновијих резултата, предавање ће бити пропраћено великим бројем фотографија приказаних у оквиту power-point презантације.

Извор: Епархија нишка