Парастос жртвама Рације у Бечеју

Парастос жртвама Рације у Бечеју
Парастос жртвама Рације у Бечеју
Парастос жртвама Рације у Бечеју
Парастос жртвама Рације у Бечеју

На Савиндан, 27. јануара 2011. године, после свете Литургије у Светогеоргијевском храму у Бечеју, одржан је парастос жртвама страдалим у Рацији 1942. године.

Код споменика на Тиси, парастос је служио архијерејски намесник бечејски протонамесник Дејан Станојев, уз саслужење протојереја Драгомира Трифуновића, протонамесника Милана Малинића, презвитера Петра Пивничког и ђакона Леонтија Бороша.

Молитвеном обележавању седамдесетогодишњице страдања око четири стотине житеља Бечеја, поред многобројних грађана, присуствовали су и покрајински секретар за рад, запошљавање и равноправност полова, г. Мирослав Васин, председник Општине Бечеј г. Петер Кнези, његов заменик г. Будислав Медурић, председник Скупштине општине Бечеј г. Душан Јовановић, представници Меморијалног друштва „Рација 1942“, овдашње борачке организације, Општинског већа синдикатâ, Удружења пензионера и политичких странака.

После парастоса, у дворани бечејског позоришта приказан је документарни филм „Деца бесмртности“, настао у продукцији Епархије Бачке.

После погрома у Шајкашкој и Новом Саду, као последња карика у злочиначком ланцу хортијеваца, ужасна Рација спроведена је и у Бечеју, где је убијено око 400 житеља овог прелепог панонског града на обали Тисе. У Бечејској рацији, поред Срба и Јевреја, страдали су и Мађари, Русини, Чеси, Хрвати... Међу жртвама су и 24 особе млађе од 18 година.

Извор: Епархија бачка