Монашење у Цетињском манастиру

На Теодорову суботу, на Вечерњој служби која је уочи празника Недјеље православља служена у Цетињском манастиру Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г.Амфилохије замонашио је искушеника Павела Алексејева из Русије који је добио монашко име Игњатије по Светом Игњатију Брајчанинову.

„Ово је још једно дивно свједочанство како је Црква заиста једна, Света, саборна и апостолска и да у Цркви Христовој нема Грка ни Јеврејина, роба ни слободњака, него смо сви једно у Господу“, рекао је Митрополит Амфилохије.

„Једна је вјера, једно је крштење, једно је миропомазање, једна је Тајна Светога причешћа Тијелом и Крвљу Господњом“. Владика је подсјетио да је руска земља вјековима рађала светионике вјере којих је „колико звијезда на небу“. „Убијелила је мученичком крвљу бескрајна Русија Васељену. Из те мученичке крви увијек су се рађали нови хришћани, па ево и наш брат, новопострижени Игњатије – несумњиво да је да се и он родио из те мученичке крви Свете Русије“, рекао је Владика Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска