Представљени зборници о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ

Представљени зборници о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ

Удружење Јасеновац-Доња Градина је у петак, 9. марта 2012. године, у Свечаној дворани Матице српске у Новом Саду, организовало представљање зборникâ: Пета међународна конференција о Јасеновцу и Декларација о геноциду почињеном над Србима, Јеврејима и Ромима у II светском рату у Независној Држави Хрватској.

О зборницима су говорили: академик Србољуб Живановић, председник Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу, проф. др Владимир Лукић, председник Извршног одбора Удружења Јасеновац - Доња Градина, Јанко Велимировић, директор Института за истраживање ратних злочина Републике Српске, Саша Аћић, секретар Удружења Јасеновац-Доња Градина и координатор Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу.

Присутни су имали прилику да чују сажета али исцрпна излагања еминентних предавача која никог не остављају равнодушним. Истина о страдању 700.000 Срба, Јевреја и Рома, међу којима је било 120.000 деце млађе од 14 година, требало би да се чују у свакој српској породици и у свакој српској школи, али и да се открије целом свету. Да се памти и нигде и никад више не понови.

Извор: Епархија бачка