Пост као врхунска витешка дисциплина

Пост као врхунска витешка дисциплина
Пост као врхунска витешка дисциплина
Пост као врхунска витешка дисциплина
Пост као врхунска витешка дисциплина

„Пост као врхунска витешка дисциплина“ наслов је предавања које је одржано 15. марта на Православном народном универзитету у Сали Патријаршије у Београду. И ово предавање, како се то однедавно овде чини, одржала су двојица предавача – Преосвећени владика хвостански Атанасије (Ракита), викар Патријарха српскога и пуковник Војске Србије др Илија Кајтез, професор социологије на Војној академији Војске Србије у Београд.

Ово предавање, где се о посту говори као о витешкој врлини, изазвало је велико интересовање, сала је била пуна знатижељника који су дошли да чују како ће, говорећи о теолошкој теми,  да ускладе своја предавања један епископ и један високи официр. И судећи по питањима која су уследила после излагања, присутни су били задовољни предавањем.

Епископ Атанасије је присутнима пренео благослов Патријарха Иринеја, а затим је између осталог рекао о посту и подсетио да на Војној академији и у војној гимназији има кадета, гимназијалаца и њихових професора који посте, и који се исповедају и причешћују. У Војној гимназији пости већина ученика, неки од њих поју на литургији. Гимназијалци су основали Хор „Четрдесет Мученика Севастијских“.

Предаваче је поздравио организатор предавања отац Владимир Марковић, секретар Верско добротворног старатељства Архиепископије београдско- карловачке.

Јово Бајић