Вести из Епархије врањске

Вести из Епархије врањске
Вести из Епархије врањске
Вести из Епархије врањске
Вести из Епархије врањске

Владичин Хан - У четврту недељу Великог поста - Средопосну, 25. марта 2012. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије служио је Свету Литургију у храму Светог кнеза Лазара и свих српских мученика и новомученика у Владичином Хану. На почетку Свете Литургије Епископ Пахомије у чин чтеца рукопроизвео је господина Мирослава Петковића, из Владичиног Хана, апсолвента на Православном богословском факултету у Београду. Литургијско сабрање, улепшало је велико присуство ученика основних школа из Владичиног Хана, који су активно учествовали у Богослужењу и узносили песму и славу Божију, а посебно радује што је велики број од њих приступио Светој Тајни причешћа. По завршетку Свете Литургије, Епископ Пахомије разговарао је са свештенством и председником Црквене општине Владичин Хан о текућим питањима и предстојећим активностима на довршетку храма Светог кнеза Лазара и свих српских мученика и новомученика у Владичином Хану.

Сурдулица - Ове године 24. марта, навршило се пуних тринаест година од НАТО агресије на Републику Србију. ''Милосрдни анђео'' како су га агресори назвали, може се слободно рећи нанео је најтеже ране на подручју Општине Сурдулица, а на више места на подручју Православне Епархије врањске служени су парастоси побијеним Србима од НАТО злочинаца. Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије са свештенством служио је Свету заупокојену Литургију, а у наставку парастос у Саборном храму Свете Тројице у Врању. У свом обраћању, Његово Преосвештенство  Епископ врањски Господин Пахомије истакао је да се жртве злочина НАТО бомбардовања не смеју заборавити, како нам се не би поновиле и да је одговорност на старијим генерацијама да пренесу на млађе генерације бригу за историјско памћење нашег народа. Централни догађај обележавања годишњице од НАТО бомбардовања је парастос за све побијене Србе на масуричком гробљу у Сурдулици, где је сахрањено 15 невино пострадалих избеглица из Републике Српске Крајине, зверски побијених приликом бомбардовања најстарије болнице на Балкану за лечење плућних болести, Санаторијума у Сурдулици. Том приликом, парастос је служио Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије уз саслужење свештеника из Сурдулице са почетком у 11 часова. Парастос је одржан у организацији Црквене општине Сурдулица, Скупштине општине Сурдулица, Општинског удружења бораца ослободилачких ратова и њихових потомака и Сурдуличког културног центра. Парастос је завршен полагањем цвећа на заједничку гробницу представника поменутих организација. Парастосу је присуствовао и председник општине Сурдулица господин Новица Тончев са сарадницима, затим бригадни генерал Милосав Симовић, комадант 4. бригаде Копнене војске Србије у Врању, представници Министарства унутрашњих послова из Сурдулице, бројна родбина пострадалих, грађани Сурдулице и ученици веронауке основних и средњих школа из Сурдулице.

Да подсетимо...

Година 1999. за мали град Сурдулицу била је кобна. Нико није ни слутио на почетку агресије НАТО-а, да ће једно мало место на југу Србије толико страдати. Погинуло је скоро тридесет људи, међу којима и жене и деца. Један стамбени кварт је сравњен са земљом а део сурдуличког Санаторијума, где су биле смештене избеглице је такође уништен у бомбардовању. Процентуално Сурдулица има највише цивилних жртава од свих градова у Србији.

Сам град Сурдулица је бомбардован у три наврата, а околина и више од десет пута. У другом налету НАТО бомбардера 27. априла 1999. погођен је стамбени кварт недалеко од центра града. Том приликом је погинуло деветоро људи, а међу њима троје деце и цела породица Милић.

Ни после овог Сурдулица није поштеђена. Већ 31. маја 1999. на мети НАТО авијације нашао се Санаторијум-болница за плућне болести. Опет су страдале невине жртве, људи, жене, деца... Погинуло је више од петнаесторо људи. Међу њима и цела породица Малобабић. Иако од њихових тела није остало ништа, сви су сахрањени са санаторијском гробљу у Сурдулици.

Слике овог ужаса су обишле цео свет као трајна опомена човечанству да се тако нешто никад не понови. Тако ово мирно место подно Власине, после страдања у два светска рата, ратне страхоте и ужаси нису заобишли ни овог пута.

Неразум нас сатро, Господе Боже наш.
Развели су се са Твојим разумом, па не разумеју,
да грам зла отрује товар добра.
Јер отров је отров, узели га на суво или попили у акову воде.
Дух преваре улио се у синове царства...
Сви једноруки!
Приближи се Господе и сустигни оне што беже од Тебе.
Уразуми их док нису направили хаос од космоса у себи и изван себе,
у целом свету...
Огради нас Господе од безбожника.
Направи зидове од анђела Твојих између њих и нас, као некада зидове од воде у Црвеном мору.
Одасвуд нас опколише и хоће да нас потопе у смрт, јер желе само да нас нема.
Смеју се Теби, зар не чујеш?
Ругају се нама због тебе, зар не видиш?
Опијени су мирисом крви људске и радују се сузама сиротињским.
Јауци мученика песма су за њих и писак згажене деце музика за играње.
Отимају хлеб од синова Твојих и бацају га својим псима.
Кад копају очи људима хијене беже мумлајући: Ми то нисмо знале!
Кад деру кожу са живих вуци урлају: Ми то нисмо умели!
Кад одсецају груди матера пси лају: Ми се томе тек сад од људи учимо!
Кад свештенике Божије посипају жаром змије шиште:
Заиста смо ми незналице у мучењу!
Кад газе Твој крштени народ дивљи вепрови грокћу:
Ничији усев ми тако не погазисмо!
Кад полевају катраном девојке и спаљују Нерон им из пакла виче:
Ходите к' мени побратими!
Из очију им сева огањ, на уста бљују грдило, на ноздрве издишу пакост.
Смрт им прорасла кроз срце и душу и очи,
и живот је одвратио своје воде од њих.
Спаси нас Господе од безбожника, од дивљих зверова сами ћемо се спасти.
Избави нас од људи бездушника, од бездушног камења лако ћемо се склонити.
Душа је безбожника мртва као труло дете у мајчиној утроби.
Огради нас од непријатеља Твојих и наших, закрили нас зидовима од анђела твојих високим од земље до неба.
Скривамо своје сузе од света да нам се не смеју
и тајимо уздахе да нам се не ругају.
Но плачемо и уздишемо пред Тобом који видиш и праведно судиш.
Господе, закрили нас и спаси ради имена Твога и славе Твоје.
Амин.

Врање - У петак четврте недеље Великог поста, 23. марта 2012. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије служио је Свету Литургију пређеосвећених Дарова у светилишту Преподобномученице Параскеве код Белог моста у Врању, у присуству великог броја верника.
Врање - На дан када Света Црква прославља успомену на Светих 40 мученика Севастијских, 22. марта 2012. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије, служио је Свету Литургију пређеосвећених Дарова у Саборном храму Свете Тројице у Врању.

Извор: Епархија далматинска