Митрополит кијевски Владимир началствовао Светом Литургијом приликом канонизације Архиепископа Антонија (Абасхидзеа)

На Томину недељу, 22. априла 2012. године, Његово Блаженство Митрополит кијевски и целе Украјине Г. Владимир началствовао је Светом Литургијом у цркви Светих Антонија и Теодосија у Успењској Лаври у Кијеву. Његовом Блаженству саслуживали су Митрополит вишгородски Г. Павле, игуман Лавре; Архиепископ бориспољски Г. Антоније, настојатељ Одељења за међуцрквене односе Украјинске Православне Цркве и ректор Кијевске богословије; Архиепископ перејаславско-кмелнитски и вишневојски Г. Александар, секретар Митрополита Владимира; епископи: Житомирски и новоград-волинскији Г. Никодим, Макаровски Г. Иларион и Василковски Г. Пантелејмон, као и свештеномонаси Лавре. 

На самом почетку, Његово Блаженство Митрополит Владимир уздигао је Епископа житомирског и новоградско-волинскијског Никодима у чин архиепископа.

Канонизација Архиепископа и схимника Антонија (Абасхидзеа;+1942), светитеља посебно поштованог у овом делу Украјине, обављена је током Свете Литургије. Архиепископ Александар је прочитао одлуку Светог Синода Украјинске Православне Цркве од 14. јуна 2011. године којим је се име Архиепископа и схимника Антонија уписује у диптих украјинских светитеља. Архиепископ бориспољски Антоније беседио је присутнима о животу новопрослављеног светитеља чија је икона донесена у средиште храма. Његово Блаженство, архипастири, свештенство и верни народ прво су целивали мошти великог угодника Божјег, а затим и сав сабрани народ у храму.

Архиепископ и Схимник Антоније (световно име Давид Илич Абасхидзе) рођен је у Грузији 1847. године. Дипломирао је са изврсним оценама на Правном факултету Новоруског  Царског Универзитета у Одеси 1891. године и исте године уписао је Богословски факултет. Замонашио под именом Димитрије у двадесет и четвртој години живота. Године 1897. постао је ректор у богословији у Кутаиси, а 1898. године ректор Богословије у Тбилисију. Он је протерао Јозефа Џугашвилија, познатијег као Стаљин из Богословије. Епископ Димитрије постао је Епископ тауриски и симферопољски 1912. године. Ухапшен је 1923. године и протеран је са Крима. Настанио се у испосничкој Китајевској келији која је припадала Лаври Пећинског манастира у Кијеву. Заветовавши се на ћутање, постаје великосхимник добивши име Антоније. Многи православни хришћани из Русије, Украјине, Белорусије и Грузије долазили су код њега по савет. Умро је 1942. године и сахрањен је иза зида олтарског дела цркве Воздвижења Часног Крста. 

Извор: mospat.ru