Јањски сабор

Јањски сабор
Јањски сабор
Јањски сабор
Јањски сабор

У Недјељу Свих Светих, 10. јуна/28. маја 2012. године, одржан је велики и величанствени Јањски сабор код манастира Глоговца у Јању. Од ране зоре са свих страна вјерници су кретали ка свом манастиру како би дочекали Владику и свештенство. Многи су стигли из далека - из Србије, Војводине и других крајева. Већ у навечерје овог Сабора, у суботу 9. јуна, у Глоговцу се сабрало мноштво младих људи. Свештенство и монаштво Епархије бихаћко-петровачке и гости из других епархија са многобројним народом дочекали су Епископе Осечкопољског Г. Лукијана и Бихаћко-петровачког Г. Хризостома.

Иако је манастирска црква изузетно великих димензија и ове је године била премала да би примила све који су дошли, тако да је читав простор око манастира постао мјесто молитве и духовне радости.

Преосвећеним Владикама Хризостомом и Лукијаном саслуживало је дванаест свештеника и четворица ђакона. Послије Свете Литургије, багосиљања кољива и ломљења славског колача обављен је трократни опход око храма и освећена новоподигнута чесма испред манастирског храма.

Након прочитаног Светог Јеванђеља Преосвећени Владика Хризостом је беседио: - Сви Свети, који вјером побједише царства, чинише правду, добише обећања, затворише уста лавовима, угасише силу огњену... били су управо наши свети преци - очеви, ђедови и пранђедови, а посебно побожни Срби Јања били такви! Зато овај Сабор и посвећујемо њима како би се они молили за нас, а ми се од њих учили вјери и побожности, врлини и сваком добру. Овај манастир је мјесто гдје су се они Богу молили, сузе лили, и освећивали благодаћу Божијом. Овдје су они завјете Богу давали и  себе Богу завјетовали. Зато је ово мјесто свето и честито, истакао је Владика Хризостом.

На крају Свете Литургије, Владика Хризостом је посебно поздравио драгог госта, Владику Лукијана, захваливши му се на исказаној љубави и доброти, те одлуци да и ове и сваке наредне године походи манастир Глоговац поводом Јањског сабора.

У отпоздраву Преосвећени Владика Лукијан је надахнуто бесједио о вјери коју види и доживљава овдје у Глоговцу, вјери и молитви које га испуњавају сваке године. Врло емотивно је позвао народ да остане на својим огњиштима, позвавши оне који су отишли са својих огњишта да се врате стиховима пјесме ''Остајте овдје...''.

Послије Свете Литургије одржана је духовна академија у организацији Завичајног удружења Јањана из Војводине на којој су учествовали гости из Челарева и других мјеста из Војводине, као и локалне домаће групе. Кратку историју манастира Глоговца и Јања присутнима је изнио Преосвећени Владика Хризостом, који је своје излагање завршио позивом свима да ову светињу носе у срцу, да јој се враћају и поврате јој стари сјај, мјесто и улогу.

Након академије  настављено је народно славље  до касно у ноћ.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка