Митрополит Амфилохије представио новог пароха у Венадо Туерту

Високопреосвећени Архиепископ цетињки и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је у суботу, 18. августа, Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Архангела Михаила у Венадо Туерту, у аргентинској провинцији Санта Фе. Овом приликом је окупљеним парохијанима представио новог пароха презвитера Исајла Марковића, који је истог дана преузео духовно старање о овој Парохији.

Митрополит Амфилохије је изразио наду да ће постављање новог пароха послије дуго времена унаприједити парохијски живот међу нашим исељеницима у Венадо Туерту, провинцији Санта Фе и околним провинцијама, али и друге привући православној вјери.

У исто вријеме је заблагодарио Антиохијској Патријаршији, особито свештеницима њене Митрополије за Аргентину Мигелу и Алехандру Саби, оцу и сину, који су опслуживали ову парохију више деценија, а почивши отац Мигел је био духовни руководитељ ове заједнице и приликом градње храма Св. Архангела Михаила. Отац Алехандро је и присуствовао суботњој Литургији.

С обзиром да се сутрадан прослављао празник Преображења Господњег, Митрополит је бесједио и о значају и значењу овог празника за наш хришћански живот.

Након Свете Литургије, Митрополит је са свештеницима био гост на ранчу најстаријег тамошњег парохијанина – 90-годишњег Митра Гвозденовића у околини Венадо Туерта, који се свима захвалио на данашњој посјети, а посебно Митрополиту Амфилохију.

Отац Алехандро је у свом поздраву истакао значај доласка Митрополита Амфилохија и изразио своју наду да ће се развијати братски односи наше двије помјесне Цркве и тиме потврђивати јединство Православља. Рекавши да је радостан због доласка новог пароха, казао је и да је велики проблем у Аргентини, али и Јужној Америци уопште, извјесна усамљеност свештеника, јер је често случај да у кругу од неколико стотина километара нема других православних свештеника.

Митрополит Амфилохије је тога дана у Венадо Туерту посјетио и Данила Килибарду, некадашњег предсједника тамошњег Црквеног одбора.

У сриједу, 22. августа, Митрополит је, у дворишту катедралне цркве Рођења Пресвете Богородице у Буенос Аиресу освештао звоно које ће красити цркву у Венадо Туерту. Звоно је нарочито израђено за овај храм још 2009. године у чувеној руској радионици у Вороњежу и на себи носи натпис “У славу Васкрслога Христа за покој душа исељеника из Црне Горе у Аргентину прилаже Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски кир Амфилохије љета Господњег 2009”. Поред овог натписа на њему су урађене иконе храмовног патрона Светог Архангела Михаила, Светог Василија Острошког, Светог Петра Цетињског, као и приказ Владике Петра II Петровића Његоша са ловћенском црквом Светог Петра Цетињског.

Звоно је истог дана одвезено у Венадо Туерто, а његово свечано постављење и служење Свете Литургије тим поводом очекује се следећег мјесеца током Митрополитовог боравка у Јужној Америци.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Митрополит Амфилохије представио новог пароха у Венадо Туерту
Митрополит Амфилохије представио новог пароха у Венадо Туерту
Митрополит Амфилохије представио новог пароха у Венадо Туерту
Митрополит Амфилохије представио новог пароха у Венадо Туерту