Митрополит Амфилохије учествовао у хиротонији Епископа Јосифа у Буенос Аиресу

Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је у недељу, 19. августа на празник Преображења Господњег по календару наше Патријаршије, у саборном храму Архиепископије Буенос Аиреса и Јужне Америке Цариградске Патријаршије, посвећеном Успењу Пресвете Богородице, којом приликом је узео учешћа и на хиротонији архимандрита Јосифа Боша у Епископа патарског Цариградске Патријаршије.

Светом Литургијом је началствовао Митрополит Буенос Аиреса и Јужне Америке Тарасије (Цариградска Патријаршија), а саслуживали су му и: Митрополит Буенос Аиреса и цијеле Аргентине Силуан (Антиохијска Патријаршија), Митрополит бруски Елпидофор, члан Светог Синода Цариградске Патријаршије и управник Теолошке школе на Халки, као и Епископ Синопе Атинагора и Епископ авидски Кирило (Цариградска Патријаршија). Међу осталим свештеницима, на Светој Литургији су учествовали и архимандрит Максим Папајанис, протосинђел Блажењејшег Архиепископа Атинског Јеронима, презвитер Бошко Стојановић, парох буеносаирески и протођакон Игор Балабан (Српска Патријаршија).

На крају Свете Литургије у храм је дошао и Митрополит аргентински и јужноамерички Платон (Московске Патријаршије), који ускоро одлази у Украјину на нову црквену дужност.

Епископ патарски Јосиф Бош је први епископ рођен на јужноамеричком континенту који је рукоположен одлуком Светог Синода Цариградске Патријаршије, а уједно и први Аргентинац у свим јурисдикцијама рукоположен за епископа. Он ће бити викарни Епископ Митрополита Тарасија.

Након хиротоније којој је присуствовало мноштво вјерника из овдашње православне заједнице, али и јавних личности из дипломатских, државних и градских кругова Буенос Аиреса, организован је пријем и свечани објед у једној од најљепших зграда у Буенос Аиресу “Палати Паз”, Официрском клубу, у непосредној близини Трга Сан Мартин.

Епископ Јосиф је заблагодарио свима на узимању учешћа на хиротонији, особито присутним архијерејима. Међу њима је споменуо и Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија као једну од врло важних и најпрепознатљивијих личности, не само наше Српске Патријаршије, већ и читаве Православне Цркве.

Митрополит је на свечаном пријему уручио као поклон новорукоположеном Епископу Јосифу архијерејски омофор и епитрахиљ, као и икону Св. Василија Острошког, и у свом кратком поздраву указао на неопходност заједничког и саборног свједочења православне вјере на овом благословеном континенту, изразивши благодарност Богу на могућности да учествује у овако важном догађају за Православну Цркву у Јужној Америци.

Извор: Митрополија црногорско-приморска