Одржана девета седница Скупштине Друштва за подизање Храма Светог Саве

Председник Борис Тадић и Митрополит АмфилохијеУ петак, 9. новембра 2007. године, у 13 часова, одржана је редовна седница Скупштине Друштва за подизање Храма Светог Саве на Врачару на којој су резимирани радови на Спомен-храму у протеклих годину дана, и представљени План и програм радова за 2006/2007. годину и планиране активности Друштва за подизање Храма Светог Саве.

Храм Светог Саве Председник Тадић Митрополит АмфилохијеНа почетку седнице је све присутне поздравио и благосиљао Високопреосвећени Архиепископ цетињски Г. Амфилохије у име председника Друштва Његове Светости Патријарха српског Г. Павла. Седницом су председавали председник Скупштине Друштва - г. Миодраг Бабић (Хемофарм Концерн), Његова Екселенција Председник Републике и председник Главног одбора Друштва Борис Тадић, члан Светог Архијерејског Синода задужен за градњу Храма Епископ жички Г. Хризостом и протонеимар Храма проф. др Војислав Миловановић.

Одржана је комеморација члану Главног однора Ненаду Богдановићу. О лику Богдановића говорио је Војислав Миловановић.

Друштво за подизање Храма Светог Саве на Врачару саопштава да су планирани радови у Храму завршени, да је усвојен План и програм радова за 2007/2008. годину.

Председник Тадић у Храму Светог СавеШто се радова у 2006/2007. години тиче, завршени су готово сви пројекати радова у ентеријеру Храма изведени су: грађевинско-занатски радови, облагање каменом и каменим рељефима у ентеријеру јужна, западна и северна припрата, комплет трифора, стубови јужне и западне галерије, трифора 1 и трифора2, наос, олтарски простор и стубови западног улаза. У току су радови на каменим рељефима и облогама изнад коте +13.10.

У току је рад Комисије за унутрашње уређење Храма, коју је формирао Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве. Комисија ради на утврђивању иконографског садржаја, диспозиције циклуса и посебних тема, на основу чијег ће предлога бити организован рад на реализацији живописања. Сачињен предлог организације послова повезаних са живописањем разматра Комисија, а у току је израда динамичког и мрежног плана који треба да омогући контролу реализације и благовременост извршавања свих пратећих, припремних и анциларних активности. Речено је и да ће Комисија за Унутрашње уређење Храма ускоро завршити свој рад и објавити одлуку о живописању Храма у мозаику.

У крипти (на површини од 1800 метара квадратних), завршени су сви грађевински и занатски радови, тако да је крипта спремна за уметничку обраду.

Инсталације: машинске (вентилација, климатизација, подно грејање, итд), електро-инсталације (јака и слаба струја, спољашње осветљење храма, итд) и инсталације водовода и канализације очекују се да ће бити завршене до краја 2007. године.

За све радове који су на Храму текли од 2001. године - реоснивања Друштва до данас, новчана средства је обезбедило Друштво: појединачним уплатама предузећа или банака који су чланови Друштва, и самим акцијама Друштва (донаторске вечере, доплатна поштанска марка, уплате уз Инфостан, продајне изложбе слика, аукција), али и прилозима које су грађани широм земље уплаћивали на рачун Храма.

Председник Тадић и Митрополит АмфилохијеПредседник ГО Борис Тадић је посебно истакао да се Храм Светог Саве сврстава у пројекте од националног интереса и да сигурно има мало равних по важности. Народна Скупштина је Законом Храм Светог Саве прогласила за општенародну грађевину, а Министарство културе Владе Србије је 2003. године прогласило Храм са Светосавским платоом културним добром од националног значаја. Председник Тадић је позивао чланове Друштва, фирме и све грађане да дају свој допринос за завршетак Храма Светог Саве.

Пре седнице је у просторијама Парохијског дома састанак имао Главни одбор Друштва за подизање Храма, који је предложио новог члана ГО Друштва Зорана Алимпића, вршиоца дужности градоначелника Београда (уместо преминулог градоначелника Београда Мр. Ненада Богдановиаћ) и верификовао тренутну функцију председника ГО. На Скупштини су ови предлози једногласно усвојени.

У свечаној сали Парохијског дома отворена је добротворна продајна изложба слика и скулптура, а сав приход је намењен довршетку Храма Светог Саве.

Друштво за подизање Храма Светог Саве на Врачару