Митрополит Амфилохије служио Свету Литургију у Ла Тигри у провинцији Ћако

Високопреосвећени Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, епископ-администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке, служио је у суботу, 25. августа 2012. године, Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог Ђорђа у мјесту Ла Тигра у аргентинској провинцији Ћако.

Митрополит је прошле године, приликом своје посјете Ћаку, посјетио овај храм и подстакао тамошње парохијане на његову обнову. После тога, са благословом Епископа Јеремије - који је као епископ Васељенске Патријаршије надлежан за украјинске заједнице у Јужној Америци - презвитер Бошко Стојановић, парох буеносаирески, неколико пута служио Свету Литургију.

Ова црква је недавно уврштена међу споменике културе провинције Ћако и провинцијска Влада ће помоћи њену обнову.

Митрополиту су саслуживали презвитер Бранко Станишић, парох у провинцији Ћако, и протођакон Игор Балабан.

Митрополит је у својој бесједи представио вјерницима новог православног пароха у Маћагају и упутио их да се њему обраћају за сваку своју духовну потребу. Нагласио је значај очувања православне вјере и јединства свих православних, а као доказ тог јединства навео и само то литургијско сабрање.

Након Свете Литургије на којој се причестило неколико вјерника, организована је братска трпеза, на којој се договарала будућа сарадња, а пјевале се пјесме из Украјине, Чешке, Црне Горе и Србије.

Митрополит је током дана посјетио и гробље црногорских исељеника у Ла Монтенегрини и одржао помен свима који почивају на њему.

Истог дана је посјетио градић Лас Брењас у којем такође постоји православни храм и сусрео се са неколико чланова тамошњег црквеног одбора, који су се упознали са новим православним свештеником у Ћаку. И ову православну заједницу чине углавном исељеници из Украјине.

Претходног дана, након састанка са гувернером Капитанићем и у договору са њим, организована је посјета колонији Маћагај овдашњих старосједелаца (тзв. Индијанаца). Са Митрополитом је у колонију отишло неколико званичника провинцијске Владе, а тамо га је дочекао предсједник општине Маћагај Хектор Вега са сарадницима.

Митрополит је окупљеним становницима колоније пренио еванђелску ријеч о једнакости свих људи, ма које нације или расе били и истакао потребу заједничког живота свих, јер је свим људима један Отац  - Свевишњи Бог, што значи и да су сви људи браћа и сестре. Након тога је саслушао и проблеме с којима се они суочавају у свом свакодневном животу, које су му предочили предсједник тамошњег Удружења и други становници. Најчешћи проблеми су недостатак адекватних путева, инфраструктуре, пијаће воде и суша која у Ћаку често зна да јако оштети усјеве.

Влада провинције Ћако помаже ову заједницу, унапређујући инфраструктуру и дајући тамошњим задругама земљу за обрађивање.

На захтјев заједнице и уз пратњу званичника Владе Ћака, Митрополит је исте вечери обишао и једну старосједелачку евангелистичку цркву у приградском насељу града Саенц Пења.

Извор: Митрополија црногорско-приморска