Митрополит Амфилохије служио у цркви Светог Николе у Маћагају

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, епископ-администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке, служио је у недјељу, 26. августа, Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог Николе у Маћагају. На Светој Литургији су му саслуживали свештеници Бошко Стојановић из Буенос Аиреса, Бранко Станишић, нови парох у Маћагају, и протођакон Никола Радиш.

Митрополит је на Светој Литургији бесједио о неопходности свештеничке службе у животу једне парохије и вјерника и окупљеним вјерницима представио новог пароха овог храма - презвитера Бранка Станишића, с надом да ће се он и парохијани узајамно помагати и сарађивати на добро и корист Цркве и народа Божијег. Подсјетио је на то да су се у овом храму неколико посљедњих година појављивали и лажни пастири који су покушали да међу људе унесу смутњу и идеолошке подјеле, али да је то вријеме, Божијом благодаћу и мудрошћу парохијана и Цркве, ипак прошло и да се, ако Бог да, неће понављати.

Послије Свете Литургије, двоје Аргентинаца, жена из Маћагаја и младић из Ла Тигре, који су били присутни на Светој Служби као пријатељи наших људи, изразили су жељу да буду чланови Православне Цркве, па их је Митрополит примио у Православну Цркву исповједањем православне вјере и Светим Миропомазањем.

Отац Бранко Станишић ће живјети у парохијском дому, који се налази одмах поред цркве, и који је у обнови, коју помажу парохијани и Епархија буеносаиреска и јужно-централноамеричка, а својим ангажовањем значајно доприносе Хуан Вулековић, предсједник Црквеног одбора храма Светог Николе у Маћагају и протођакон Никола Радиш, предсједник Црквеног одбора у Буенос Аиресу, који је рођен у Маћагају, а отац му је у Ћако дошао из Црне Горе.

Након Свете Литургије, Митрополит је разговарао са неколико чланова Црквеног одбора и парохијанима о даљим плановима за обнову пуног духовног живота Парохије у Маћагају.

У поподневним часовима, Митрополит је посјетио гробље у Маћагају на којем почива велики број наших исељеника, и тамо одржао помен.

Извор: Митрополија црногорско-приморска