Срби и Руси Јужне Африке на заједничкој молитви за многострадални српски род на Косову и Метохији

Током најновијег етничког чишћења Срба на Косову и Метохији, једина кривица и грех оних који невино пострадаше је то што носе српско име и хришћани су православни. Свети Синод Српске Православне Цркве, донео је одлуку да се у недељу 21. марта 2004. године служе парастоси у свим српским храмовима широм света, за све Србе пострадале на Косову и Метохији у најновијем таласу етничког чишћења.

Тога дана после Свете Литургије, у храму Светог Саве у Јоханесбургу, једином храму у Африци у коме се богослужи на српском језику, служен је парастос, а потом и молебан за страдалне Србе са Косова и Метохије. Црква је била испуњена Србима који живе у Јужној Африци, као и православним Русима, настањеним у овој далекој земљи, заједно са својим духовником, јеромонахом Филаретом. Овој саборној молитви, су присуствовали амбасадори Србије и Црне Горе г. Срђан Хофман и Федерације Босне и Херцеговине г. Драган Божанић.

Отац Филарет, уз појање хора руске цркве из Јоханесбурга, служио је парастос за све невино пострадале Србе на Косову и Метохији. У својој беседи, после парастоса, подсетио је на нераскидиве вековне везе између руског и српског народа. "Косово има непроцењиву вредност за српски народ, оно што су Владимирск и Суздаљ за Русе, то је Косово и Метохија за нашу браћу Србе. Тамо се врши геноцид над српским народом и то што се догађа, трагедија је за сав хришћански свет", истакао је у својој беседи јеромонах Филарет.

После парастоса служен је и молебан за српски народ на Косову и Метохији, после кога је јеромонах Пантелејмон прочитао верницима Апел Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве и позвао све присутне да се сваке недеље у што већем броју окупљају на Светој Литургији и заједно се моле за напаћени народ Косова и Метохије.