У Патријаршијској капели Патријарх српски Г. Павле отпочео чин мироваренија

У Патријаршијској капели Патријарх српски Г. Павле отпочео чин мироваренија

Данас је у Патријаршијском придворном храму Преподобног Симеона Мироточивог, почео богоугодни Чин мироварења (припремања и освећења светог мира).

После служења Литургије Пређеосвећених дарова, Његова Светост Патријарх српски Г. Павле, обучен у мало одејање светле боје, у Мироварионици служио је Чин мироваренија, у коме су му саслуживали чланови Синодског одбора Његово Високопреосвештенство Митрополит велеско–повардарски Г. Јован, затим, протојереј-ставрофор Чедомир Вучковић, протојереји Саво Јовић и Петар Лукић, јереј Владан Перишић, игуман Давид из Охридске архиепископије и протођакон Стеван Рапајић.

Наредних дана, на Велики уторак и Велику среду, овај свети чин, исто тако, почиње Пређеосвећеном Литургијом, а само варење почиње одређеним богослужењима која ће такође служити Његова Светост Патријарх Г. Павле.

Новоприпремљено миро разлива се у одређене судове као и у један алавастар у коме се налази старо миро, и то све ставља на Часну трапезу.

Ново миро се на Велики четвртак, уз појање духовског тропара, преноси у београдски Саборни храм. Освећење новог мира врши Његова Светост Патријарх српски Г. Павле на Литургији Светог Василија Великог, уз саслужење 12 свештеника и 7 ђакона.

После освећења Светог мира Патријарх у сваки сасуд освећеног Светог мира улива из алавастра по неколико капи старог Светог мира. На овај начин се одржава континуитет између старог и новог Светог мира кроз векове.

Свето миро се употребљава приликом миропомазања новокрштених, сједињења неправосланвих хришћана и освећења нових храмова. Светим миром се помазује и цар приликом ступања на престо.