46 година Математичке гимназије

У среду 19. септембра прослављен је 46-ти рођендан ове средњошколске институције. На прославу су дошли бивши директори, професори, најбољи ученици награђени на међународним такмичењима, професори са Универзитета, из света науке, бивши ученици, сада студенти најбољих америчких и енглеских факултета, и сви пријатељи школе. Тешко је објаснити тајну успеха, у оваквом времену, али је сигурно да се, како је на овогодишњој прослави рекао директор Срђан Огњановић, она налази у преданом, стручном и квалитетном раду.

Математичка гимназија је добра школа са добрим ученицима и професорима. Она већ годинама показује резултате којима се сви поносимо, а стални добри резултати нису могући без озбиљног, квалитетног и системског рада. Претрајавање и стални напредак показује својим 46-годишњим радом.

Ми знамо да је поред  рада тајна и у љубави присутној у школи, јер многи запослени Математичку гимназију посматрају као своју кућу, а људе у њој као своју породицу.  Љубав „која све превасходи“ је сигурно главни састојак тајне успеха.

Посебно, и свакако највредније што школа има су ученици. То су деца пробрана, жељна знања и учења, испуњена даровима и пристојношћу. О њиховим особинама сведоче сви они који у са њима били у контакту. То је сведочење и професора веронауке који су у овој школи предавали.

Веронаука у Математичкој гимназији живи од 2001. и има запажене разултате у виду епархијских такмичења, броја ученика, организације светосавских приредби, излета, Спасовданске литије и ваннаставних активности.

Веронаука у овој школи посебно има одговорност за образовање ученика, али не само на начин освајања новог знања, већ на начин прихватања својих талента смирењем и службом науци, ближњима и својој држави.

Црква с великом  љубављу учествује у животу школе, а пажњу је и овај пут својим присуством потврдио Епископ хвостански г. Атанасије, викар Његове Светости Патријарха српског Иринеја, и председник Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке.

Бригу Цркве за ову школу Епископ Атанасије  потврђује и присуством на свим важним догађајима. Он учествује у прослави дана школе, приредбама, у радости при успесима, очинским надгледањем њеног духовног живота, молитвеним престојањем у чину светосавског резања колача, организацијом сусрета, наградама и подржавањем њених најбољих ученика.

Ове године школу од посебног националног значаја посетили су представници Министартава Владе Републике Србије - Министарка омладине и и спорта г-ђа Алиса Марић, и помоћник министра просвете г. Зоран Костић, преставници општине Стари Град и други.

Присутног Епископа, државне функционере и госте директор Огњановић је поздравио и упознао са активностима и успесима у периоду између две  школске године. Истакнути су освајачи медаља на међународним олимпијадама из астрономије и астрофизике у Рио де Жанеиру, из Физике у Естонији, и из Математике у Аргентини.  О успесима, медаљама и појединим такмичарима преко медија је била упозната цела наша јавност, а честитке је упутио и државни врх.

Поред такмичења, директор је све упознао са развијањем веће међународне сарадње са сличним школама у Европи, али и у другим деловима света - у Кини, Русији, па чак и Инидији.

Уметнички део програма приредбе испунили су ученици свирањем кавала и рецитацијом својих песама, а као посебан музички гост била је госпођа Биља Крстић и група Бистрик.

Математичка гимназија остаје светао пример. За нашу нацију би било добро када би друге стручне школе у својим областима постигле овакве резултате. Реч Светог Саве у Житију Светог Немање  у коме говори „Божијом помоћу и својим трудом то све стече“ је пример подршке за друге.

Математичка гимназија и други примери за углед показују нам да је све могуће.

Вероучитељ Предраг Ђукнић

46 година Математичке гимназије
46 година Математичке гимназије
46 година Математичке гимназије
46 година Математичке гимназије